Veel kansrijke beroepen in Drechtsteden

0
637

DRECHTSTEDEN – Vanaf juni 2021 verstrekt UWV in een vijfde minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel, terwijl er wel onzekerheden blijven door de coronacrisis.

Van de openstaande vacatures in de regio heeft twee derde betrekking op beroepen die voorkomen in het overzicht kansrijke beroepen. Een derde van de werkzoekenden met WW zoekt werk in een kansrijk beroep.
De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel. De economie groeit in 2021 met 3,2% sterker dan verwacht en meer mensen zullen aan het werk zijn. De toekomst blijft in de context van de coronapandemie onzeker. Het herstel blijkt in Drechtsteden onder meer uit het hogere aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal 2021 dan in de voorafgaande kwartalen in 2020. Daarmee loopt de spanning op de arbeidsmarkt op. UWV gaat er vanuit dat de arbeidsmarkt landelijk in het tweede kwartaal van 2021 weer de typering ‘krap’ krijgt. In verhouding tot het aantal recente werkzoekenden met een WW-uitkering tot een halfjaar zijn er relatief veel openstaande vacatures.

Kansrijke beroepen zijn de meest gevraagde vacatures
In Drechtsteden heeft twee derde van de 4.300 openstaande vacatures aan het eind van het eerste kwartaal 2021 betrekking op kansrijke beroepen die in het landelijk overzicht zijn opgenomen. Het aandeel in het totaal van werkzoekenden met WW en een kansrijk beroep bedraagt een derde per juni 2021. Monteurs industriële machines & installaties, werkvoorbereiders bouw, loodgieters en productieplanners zijn voorbeelden van kansrijke beroepen waarvoor in Drechtsteden veel vacatures openstaan.

Een vijfde van de werkzoekenden met een WW-uitkering heeft vanaf juni 2021 in Drechtsteden een beroep met een minder gunstige positie op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen bij deze werkzoekenden zijn: ondersteunend secretariële medewerkers, managers verkoop & marketing, receptionisten & telefonisten en medewerkers bedrijfsrestaurant & horecabuffetten. Het blikveld verbreden bij het zoeken naar werk draagt bij aan grotere kansen op succes. In de praktijk blijkt dat werkzoekenden zich vast kunnen houden aan het oorspronkelijk beroep waarin zij eerder werkzaam waren. Een beroep is deel geworden van hun identiteit. Ze blijven in hun ‘comfortzone’, waaraan opgebouwde kennis en ervaring bijdragen. Vaak zien mensen de overeenkomsten niet tussen hun skills en die welke nodig zijn voor mogelijke alternatieve beroepen.