Workshop over archiveren digitale informatie

0
401

DRECHTSTEDEN – Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 7 augustus een workshop over het archiveren van digitale informatie. Tijdens deze Archief-wijzer Digitaal archiveren leren deelnemers van alles over het toegankelijk houden en maken van digitaal archief.

Tegenwoordig leggen we alles digitaal vast: foto’s, filmpjes, e-mails en berichtjes. Ook communiceren we als burger bijna alleen nog digitaal met verschillende instanties. We verzenden en ontvangen documenten zoals facturen, energienota’s, polissen, nieuwsbrieven en beeldmateriaal overwegend digitaal.

Handige tips
In deze Archief-wijzer geeft archiefinspecteur Louis Scheuneman goede tips voor het archiveren en beheren van digitale informatie van uzelf of uw vereniging. Hoe houden we de alsmaar toenemende stroom aan foto’s, video’s en andere digitale data toegankelijk? Hoe en waar kunnen we onze digitale bestanden zodanig opslaan, dat we die voor langere tijd kunnen bewaren en de informatie die we nodig hebben kunnen terugvinden? Is een clouddienst als Dropbox, OneDrive en Google Drive daarbij een goed en vooral veilig alternatief?

In de workshop komen de basisbeginselen van een goed archief aan bod. Evenals tips en richtlijnen voor het aanmaken, opslaan en beheren van een digitaal archief. Ook wordt uitgelegd hoe je bepaalt welke digitale documenten en objecten archiefwaarde hebben en wat correct kan worden vernietigd.

Voor wie?
Digitaal archiveren is interessant voor kleine organisaties zoals verenigingen en stichtingen, maar ook voor personen die een eigen digitaal (familie)archief vormen. Maar natuurlijk is iedereen met belangstelling voor dit thema van harte welkom.

Praktische informatie en aanmelden
Er is plaats voor een beperkt aantal personen. De ruimte waar de workshop gegeven wordt, biedt genoeg ruimte om voldoende afstand te houden tot andere deelnemers.

Aanmelden kan alleen online via regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten