Verkoper op nummer één in openstaande vacatures Zuid-Holland

0
2694

REGIO – Het aantal openstaande vacatures is sterk gestegen in Zuid-Holland. Vorig jaar stonden er in juli nog 26.886 vacatures open. Nu zijn dat er zo’n 15.000 meer.

De vraag naar verkopers is het grootst. In de maand juli staan hier 1.314 vacatures voor open. Dit is meer dan een verdubbeling van de vraag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (610 in 2020). Op de tweede plek komt de functie van logistiek/magazijn medewerker (864 vacatures). In Zuid-Holland is het vooral voor de vakgebieden techniek, verkoop en marketing en transport en logistiek moeilijk het juiste personeel te vinden, hier is al lang enorme schaarste. Dit blijkt uit de meest recente data-analyse van Randstad Nederland.

Randstad doet regelmatig analyses van de arbeidsmarkt. Om schaarste voor bedrijven en organisaties op te lossen biedt de HR-dienstverlener een zeer uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma om mensen om te scholen.

Top 5 vacatures Zuid-Holland
Verkoper
Logistiek/magazijn medewerker
Monteur werktuigen en machines
Elektromonteur
Werkvoorbereider
Top 5 vakgebieden Zuid-Holland
Techniek
Verkoop en marketing
Transport en logistiek
ICT
Bouw
Bij- en omscholing essentieel

Er heerst inmiddels in bepaalde vakgebieden een hardnekkige aansluiting die volgens Malek Schuit, regiodirecteur West bij Randstad Nederland alleen maar op te lossen is met opleiding: “De instroom vanuit het onderwijs is momenteel onvoldoende om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen. Onder andere met om- en bijscholing kunnen we op korte termijn bijdragen aan het oplossen van een deel van de schaarste.”

Schaarste belemmert groei
De economie groeit dit jaar ondanks de pandemie, de verwachting is dat die groei daarna doorzet. Schuit vervolgt: “Door de aanhoudende schaarste in bepaalde sectoren kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten. Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei. Dat zijn situaties die je samen wilt en kunt voorkomen.”

Opleidingsprogramma Randstad Boost
Randstad startte ruim een jaar geleden een uitgebreid opleidings- en ontwikkelingsprogramma. In de eerste helft van 2021 hebben ruim 10.000 mensen in Nederland een opleiding gevolgd via Randstad Boost. Op het online ontwikkelplatform ‘Mijn Ontwikkeling’ kunnen deelnemers kiezen uit 6.000 opleidingen. Vooral opleidingen in techniek en IT zijn gewild. Zoals blijkt uit de data analyse is er nog veel meer behoefte aan goed opgeleid personeel. Ook de werk- en leertrajecten voor bijvoorbeeld procesoperator zijn veelgevraagd. Maar ook vakopleidingen in onder andere de zorg, techniek, logistiek, transport, bank- en verzekeringswezen en onderwijs zijn beschikbaar. De HR-dienstverlener biedt kandidaten daarnaast een breed scala aan trainingen om vaardigheden bij te spijkeren. Er zijn opleidingen en trainingen voor iedereen die op zoek is naar werk met toekomst.