Stille tocht voor slachtoffer koffermoord

0
805

Foto’s: Jordy Nijenhuis

DRECHTSTEDEN – Vrienden en kennissen hebben zaterdagavond in Zwijndrecht Paul Manuel Alvarez y Peña herdacht met een stille tocht. Ongeveer 500 mensen liepen mee in de stille tocht. Velen droegen witte t-shirts. Aan het begin van de tocht was er een wolk van witte rook te zien. Ook hebben deelnemers ballonnen opgelaten.

De 29-jarige Zwijndrechter werd afgelopen maandag dood gevonden in een auto die al dagen in de Dordtse wijk Crabbehof geparkeerd stond. De schok was groot toen bleek dat zijn lichaam in stukken was gehakt en in meerdere koffers gepropt. De vondst legt een bizarre voorgeschiedenis bloot die voert van Zwijndrecht naar Rotterdam en Dordrecht en die tal van vragen oproept.

Na de vondst van het lichaam van Manuel (zijn roepnaam), die in Zwijndrecht woont en er op zijn vermoedelijke woonadres een eenmanszaak in dakbedekking heeft, doet de politie dagenlang onderzoek in een huis in Rotterdam-Zevenkamp. Oplettende journalisten hebben enkele dagen eerder gemeld dat er urenlang in een flatwoning in Zwijndrecht onderzoek is gedaan. De twee zaken blijken met elkaar te maken te hebben. Maar eigenlijk is het verhaal dan al zeker een dag oud. Dit is wat we nu weten.

Woensdag 28 juli ‘s middags
De politie komt kijken bij het huis van het slachtoffer aan de Van Bleiswijkstraat in Zwijndrecht, vertellen omwonenden na de vondst van Manuel aan Rijnmond. Wat de agenten komen doen is niet duidelijk. Later meldt de politie over het slachtoffer dat hij al enige tijd als vermist is opgegeven.

Donderdag 29 juli om 11:30 uur
Een vrouw laat haar hond uit aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam. Uit een huis komt een jonge man die volgens de vrouw verward overkomt. Hij heeft meerdere koffers bij zich en vraagt voorbijgangers of ze een taxi voor hem kunnen bellen, want zijn mobiel werkt niet. De vrouw vindt de man beangstigend en loopt snel door. De politie heeft het verhaal over de verwarde man nog niet bevestigd.

Donderdagmiddag om 15:00 uur
De politie krijgt een melding van een vechtpartij op de galerij van de Kapitein Horsmanflat in Zwijndrecht. De 25-jarige bewoner van een van de flatwoningen wordt opgepakt. Later wordt duidelijk dat hij direct bekent dat hij een levensdelict heeft gepleegd. Omdat er geen slachtoffer wordt gevonden, staat voor de politie nog niets vast. “We hebben het vermoeden dat hij een zwaarder misdrijf op zijn geweten heeft. Maar welk misdrijf dat is, gaan we niet zeggen”, laat een woordvoerder van de politie weten.

Donderdagavond
Voor het huis in de Kapitein Horsmanflat is het nog steeds druk. Politiemensen lopen in en uit, onder meer gekleed in witte pakken. Volgens getuigen woont in het huis een Somalische familie. Alleen de 25-jarige aangehouden man staat op het adres ingeschreven.

Vrijdagmorgen 30 juli
Nog altijd wordt onderzoek gedaan bij de Kapitein Horsmanflat in de Surinamestraat in Zwijndrecht.

Zondag 1 augustus 17:00 uur
De eerste politiewagens arriveren aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan in een woning, zien omwonenden. Ook hier zijn witte pakken zichtbaar. Naar verluidt woont in de woning een Somalische vrouw met twee kinderen.

Maandag 2 augustus
Bewoners in de Aalbersestraat in Dordrecht bellen de politie, omdat ze zich zorgen maken over een verdachte auto. Een Opel Meriva uit 2004 staat al een paar dagen in de straat geparkeerd en onduidelijk is van wie het voertuig is. De politie besluit een kijkje te nemen.

Maandagmiddag 17:00 uur
Al snel na aankomst zetten agenten de omgeving van de auto af met schermen. Ook wordt een tent om de auto geplaatst. Vanuit een hoger gelegen flat naast de parkeerplaats is te zien dat er vooral interesse is voor de kofferbak van de auto. Als omwonenden vragen wat de politie er gevonden heeft, antwoordt een agent: “Dat wil je niet weten.”

Maandagavond 22:00 uur
De politie meldt dat in de auto een stoffelijk overschot is gevonden. Ook bevestigt ze dat er een link is tussen de vondst en de aanhouding van de 25-jarige Zwijndrechter bij de Kapitein Horsmanflat een paar dagen eerder.

Dinsdagmorgen 07:00 uur
Nog steeds wordt onderzoek gedaan in de woning aan de Zevenkampse Ring. Buurtbewoners hebben nog altijd geen idee waar het onderzoek mee te maken heeft. De politie brengt niets naar buiten. Volgens bewoners woont er een Somalische vrouw met twee kinderen. Waar ze nu zijn, is niet bekend.

Dinsdag 3 augustus, 13:00 uur
De politie bevestigt dat in de kofferbak van de Opel Meriva een lichaam is gevonden verdeeld over een aantal koffers. Volgens haar gaat het vermoedelijk om een 29-jarige man uit Zwijndrecht die eerder als vermist is opgegeven. De politie geeft dan ook aan waarom donderdag zo langs onderzoek is in het huis in de Kapitein Horsmanflat; er zijn bloedsporen aangetroffen en een voorwerp dat mogelijk bij het door de bewoner bekende levensdelict betrokken was.

Woensdag 4 augustus
Website Boevennieuws.nl meldt dat het 29-jarige slachtoffer Manuel Alvarez is, een dakdekker uit Zwijndrecht. Zijn bedrijf staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op de Van Bleiswijkstraat. Bronnen in de dakdekkerswereld bevestigen dat het om Manuel gaat. De verdachte is volgens Boevennieuws.nl de 25-jarige Abdi N., een man met de Somalische nationaliteit.

Donderdag 5 augustus
Familie en vrienden kondigen aan dat er zaterdag een stille tocht wordt gehouden voor het slachtoffer.

Bron: mediapartner Rijnmond