Zet jouw ervaring in om anderen te helpen

0
764

PAPENDRECHT – Sterk Papendrecht komt met een training tot ervaringswerker. Mensen die problemen hebben gekend en overwonnen en hun ervaringen willen inzetten om anderen te helpen kunnen met behulp van deze training coach worden en zo andere Papendrechters helpen.

‘Je herstellen nadat je serieuze problemen in je leven hebt gehad, gaat met vallen en opstaan’, vertelt trainer/coach Lieke Wouters van MEE-Vivenz. ‘Voor iedereen verloopt dit proces anders.’

Waarom kiezen jullie ervoor vrijwilligers die zulke ervaringen hebben in te zetten?
‘Wij zijn ervan overtuigd dat inwoners alleen al door hun leven te leiden veel kennis en kunde opdoen waar mede-inwoners hun voordeel mee kunnen doen. Uit moeilijke periodes en een herstelproces kun je namelijk ook veel kracht en wijsheid halen. Je leert wat je wel en niet kunt, wat je op verschillende momenten nodig hebt en hoe je je staande houdt. Het maakt je leven rijker. Door deelnemers tools te geven, versterken we enerzijds de deskundigheid van mensen die zelf al de nodige moeilijkheden hebben overwonnen. Anderzijds kunnen ze daar mensen mee helpen die nu een moeilijke fase meemaken. Op welke manier en waar dat kan, leren deelnemers tijdens de training’, aldus Lieke Wouters.

Hoe ziet de training eruit?
De training bestaat uit drie onderdelen: persoonlijke vorming, sociale vaardigheden en de rol van ervaringswerker. De training is gratis, start in september in Papendrecht en duurt veertien dagdelen. Deelnemers zijn een dagdeel per week aanwezig voor de training en besteden gemiddeld ook een dagdeel per week aan huiswerk. De groep bestaat uit zes tot tien volwassen deelnemers. Aan de training gaat een intakegesprek vooraf. Tussentijds is er een persoonlijke evaluatie. Je rondt de training af met een presentatie en ontvangt bij goed gevolg een certificaat.

Hebben eerdere trainingen al mooie resultaten opgeleverd?
Lieke Wouters: ‘Jazeker, we hebben de training eerder gegeven en kregen veel positieve reacties van deelnemers. Meerdere van hen worden ook al ingezet als ervaringswerker. Het is niet alleen fijn dat ze anderen op deze manier kunnen helpen, het is ook goed om te ervaren dat je zelf een moeilijke periode positief bent doorgekomen en je je daardoor verder ontwikkelt. We blijven ook na de training warme contacten onderhouden met de deelnemers om hen verder te begeleiden en te coachen.’

Kijk voor meer informatie op www.sterkpapendrecht.nl/activiteiten. Aanmelden kan via 078-615 47 41 of info@sterkpapendrecht.nl.