Boskalis heeft “sterk” eerste halfjaar

0
526


Foto: Bokalift 2

PAPENDRECHT – Boskalis heeft ondanks de aanhoudende beperkingen veroorzaakt door COVID-19 een goed halfjaar afgesloten met een sterke toename van het resultaat. De omzet is ten opzichte van vorig jaar met 4,6% toegenomen tot 1,32 miljard euro. De bruto winst is met 10,8% toegenomen en kwam uit op 226 miljoen euro en de nettowinst bedroeg 72 miljoen euro, daar waar een jaar geleden een nettoverlies van 96 miljoen euro werd gerapporteerd.

In het segment Dredging (baggeren) & Inland Infra is de omzet met 2,6% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bij een licht lager resultaat. Deze ontwikkeling is ten dele het gevolg van aanhoudende reisbeperkingen en quarantainemaatregelen in verband met COVID-19 resulterend in operationele inefficiënties op enkele grote projecten. Daarnaast is in het tweede kwartaal vervroegd onderhoud gepleegd aan de (middel)grote sleephopperzuigers, met hogere operationele kosten en een lagere inzetbaarheid als gevolg. Met het oog op de volle orderportefeuille en de drukke vooruitzichten is besloten een deel van het voor het tweede halfjaar geplande onderhoud naar voren te halen en in het eerste half jaar uit te voeren. De grootste omzetbijdrage kwam uit projecten in Zuidoost-Azië, het Indisch subcontinent, Canada, Denemarken en de Nederlandse markt.

Bij Offshore Energy is de omzet met ruim 18% toegenomen met een fors hoger resultaat. De contracting omzet was vrijwel stabiel, waarmee de omzetgroei aan de zijde van services zat. Zowel Marine Transport & Services als Subsea Services had een goed eerste halfjaar en daarnaast droeg ook de integratie van het recent overgenomen Rever Offshore fors bij aan de omzetgroei. Over de gehele linie droegen de diverse activiteiten bij aan het goede divisieresultaat, met in het bijzonder een goed halfjaar voor de offshore windprojecten en Subsea Services.

Binnen de Towage (slepen) & Salvage (berging) divisie heeft Salvage een aantal spraakmakende opdrachten met succes uitgevoerd, waaronder het vlottrekken van de Ever Given in het Suezkanaal en het veiligstellen van de Eemslift Hendrika voor de kust van Noorwegen. Desondanks was het eerste halfjaar relatief rustig, zeker in vergelijking met het uitzonderlijk drukke 2020. Ondanks een lagere omzet is het divisieresultaat fors toegenomen. Naast een goed halfjaar bij Towage is dit primair het gevolg van een substantieel afwikkelresultaat bij Salvage dat betrekking heeft op een in 2019 operationeel voltooide emergency response opdracht.

De orderportefeuille is met ruim 4% toegenomen tot een nieuwe recordhoogte van 5,53 miljard euro. De grootste toename in de portefeuille vond plaats bij Dredging & Inland Infra, binnen Europa. Zo is onder meer in Nederland het project de Meanderende Maas, dat deel uitmaakt van het hoogwaterbeschermingsprogramma, aangenomen en zijn in het Verenigd Koninkrijk en België omvangrijke infrastructuurprojecten verworven. Met de werken in portefeuille is een belangrijk deel van de omzet voor 2021 veiliggesteld en ligt er een zeer solide basis voor de jaren daarna.

Sterk halfjaar
Peter Berdowski, CEO Boskalis: “We kijken terug op een sterk eerste halfjaar met een forse toename van het resultaat. Zeker in het licht van de nog altijd knellende COVID-19 maatregelen, wereldwijd, is dit een prestatie van formaat.”

“Onze Dredging activiteiten ondervinden de meeste last van de aanhoudende reisbeperkingen en stringente quarantainemaatregelen. Zeker in Zuidoost-Azië levert COVID-19 nog dagelijks vele uitdagingen op. Dichter bij huis hebben we in Nederland veel werk kunnen verzetten en zijn we volop aan de gang met de baggerwerkzaamheden in het kader van de aanleg van de Fehmarnbelt tunnel die Duitsland met Denemarken gaat verbinden. Qua vooruitzichten ziet de scheepsplanning er veelbelovend uit met de aanstaande start van het grote werk in de Filipijnen. Gelet op de verwachte hoge vlootbezetting hebben we in het eerste halfjaar extra onderhoud uitgevoerd zodat de hoppers straks volop aan de bak kunnen.”

“Door velen zal begin 2021 worden herinnerd als het moment dat de economische slagader door Egypte abrupt werd afgesloten door een dwarsligger – de Ever Given. Wereldwijd volgden miljarden mensen in spanning of het onze collega’s van de berging zou lukken om de gestrande walvis vlot te trekken. Als in een jongensboek werd er onder extreme druk gewerkt aan verschillende scenario’s om het gigantische containerschip zo snel mogelijk vlot te trekken. Uiteindelijk lukte dit na zes lange, intensieve dagen. Daarmee kwam een einde aan de blokkade van het Suezkanaal en konden de honderden wachtende schepen hun weg vervolgen. Een uniek staaltje vakmanschap in combinatie met voorbeeldige samenwerking met de lokale autoriteiten.”

Vooruitzichten
Na een operationeel sterk eerste halfjaar en gelet op de orderportefeuille staat Boskalis er goed voor. Het tweede halfjaar zal zeker nog in het teken staan van het zo goed mogelijk uitvoeren en opstarten van projecten gegeven de stringente COVID-19 beperkingen in met name het Verre Oosten.

Voor geheel 2021 wordt een investeringsbedrag van circa 375 miljoen euro verwacht met inbegrip van dry-dockings en vier recent aangeschafte offshore support en survey schepen. Eventuele acquisities zijn hierbij niet inbegrepen. Dit bedrag ligt in lijn met het begin 2020 gepresenteerde meerjaren-investeringsprogramma, waarbij een deel van de voorgenomen investeringen voor 2020 zijn doorgeschoven naar 2021 en 2022. De grootste investering voor dit jaar is de ombouw van het kraanschip Bokalift 2, dat na de oplevering direct aan het werk gaat op een offshore wind project.