Gemeente biedt hulp bij beginnende financiële problemen

0
423


PAPENDRECHT – Vanaf september start de gemeente Papendrecht met het vroeg signaleren van schulden. Dit meldt de gemeente op haar website. Als iemand betalingsachterstanden heeft bij bijvoorbeeld een verzekeraar of woningcorporatie, dan is dat vaak een eerste aanwijzing voor beginnende financiële problemen. Coördinerend wethouder armoede Kees de Ruijter: ‘Door er sneller bij te zijn kunnen we voorkomen dat schulden zich opstapelen. Het doel is dat iemands financiële situatie zo snel mogelijk weer gezond wordt.’

Problematische schulden voorkomen
Sinds begin 2021 is de wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening gewijzigd zodat de gemeente op basis van signalen over betalingsachterstanden uit eigen beweging schuldhulp kan aanbieden. De gemeente krijgt die signalen van energieleveranciers, het waterbedrijf, verzekeraars en woningcorporaties.
De verwachting is dat het aantal huishoudens met schulden toeneemt als gevolg van de coronacrisis. Wethouder De Ruijter: ‘We verwachten dat deze aanpak voorkomt dat bij mensen problematische schulden oplopen.’

Samenwerking
De gemeente werkt voor de vroegsignalering samen met de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) en Sterk Papendrecht. De SDD benadert haar eigen klanten. Sterk Papendrecht benadert de inwoners met een hoge of meervoudige betalingsachterstand die nog niet in beeld zijn bij de SDD.

Vrijblijvend hulpaanbod
Mensen van wie men signalen krijgt over betalingsachterstanden, krijgen een vrijblijvend aanbod voor hulp bij financiën. Er wordt contact met hen opgenomen via een brief, en bij een urgent signaal met een telefoontje of eventueel een huisbezoek. ‘Dit is een goede manier om mensen eerder een hulpaanbod te kunnen doen als er beginnende problemen zijn, aldus wethouder De Ruijter. ‘Tegelijk wil ik iedereen adviseren om zelf regelmatig te checken hoe je financiële situatie is, bijvoorbeeld via de online Geldfittest.’

Meer informatie?
Wilt u meer inzicht krijgen in uw financiën? Kijk op de website van Geldfit en doe de Geldfit Test.