Internationale topstukken naar Dordrecht

0
515

Foto: aangeleverd

DORDRECHT – Werk van Cuyp, Gainsborough, Constable en Turner gaan naar het Dordrechts Museum. In het Dordrechts Museum wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’, Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner’, die 3 oktober opengaat.

Beroemde werken van Cuyp en zijn Britse navolgers zullen de komende weken binnenkomen waaronder drie schilderijen uit de befaamde collectie van John Stuart, de derde graaf van Bute (1713-1792). Twee niet eerder in Nederland tentoongestelde landschappen van Cuyp worden uitgeleend door de huidige Markies van Bute en Cuyps absolute topstuk, Rivierlandschap met ruiter en vee, de zogeheten ‘Bute-Cuyp’ wordt beschikbaar gesteld door de National Gallery in Londen. En het blijft niet bij Cuyp alleen.

Constable
De Bute-collectie bevindt zich in Mount Stuart op het Isle of Bute in Schotland. Het Dordrechts Museum krijgt twee landschappen uit deze collectie in bruikleen: Drinkende koeien aan een rivier en Paard, herder en Koeien rustend in een landschap. De derde Earl of Bute, die premier van Engeland was, kocht de twee schilderijen waarschijnlijk rond 1770. Bijzonder is dat de Engelse schilder John Constable (1776-1837), die een grote bewondering had voor Cuyp, in 1818 paard, herder en koeien rustend in een landschap zag op een tentoonstelling in Londen en er een getekende kopie van maakte. Deze tekening van Constable (uit het Victoria & Albert Museum) zal ook te zien zijn op de tentoonstelling, waarin de impact van Cuyp op Britse schilders centraal staat.

Bute-Cuyp
Uniek is dat deze twee veestukken uit de Bute-collectie worden herenigd met Cuyps absolute topstuk: Rivierlandschap met ruiter en vee dat ook van de Earl of Bute was. Het is wel omschreven als ‘one of the greatest 17th-century Dutch landscapes’ en wordt nog steeds de ‘Bute-Cuyp’ genoemd. Het imposante Rivierlandschap met ruiter en vee behoort tot Cuyps grootste en mooiste schilderijen en wordt bij uitzondering in bruikleen gegeven door de National Gallery in Londen.

Andere bijzondere bruiklenen
Twee meesterwerken van Cuyp worden genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II. De directeur van de Royal Collection, Tim Knox, zal de openingstoespraak van de tentoonstelling verzorgen. Vorig jaar berichtte het museum al dat ook drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey tijdelijk terugkeren naar de stad waar ze zijn gemaakt. Het imposante Gezicht op het Valkhof te Nijmegen uit die collectie van de Duke of Bedford zal voor het eerst weer herenigd worden met de tegenhanger uit de National Gallery of Scotland.

Turner
Maar het blijft niet bij Cuyp alleen. In het licht van Cuyp toont straks ook vele niet eerder in Nederland getoonde werken van Britse kunstenaars die zich door de Dordtse meester lieten inspireren, zoals Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Uit het Londense Tate komen drie vroege schilderijen van William Turner die laten zien hoe de beroemde Engelse schilder het mistige gouden licht van Cuyp overnam. Topstuk is Turners Abingdon uit ca. 1808 dat bijna geheel in nevel gehuld is. Tate leent ook twee schetsboekjes van Turner uit met stadsgezichten die de schilder in Dordrecht maakte.

Andere toegezegde bruiklenen omvatten schilderijen van Cuyp en zijn Britse navolgers uit de National Gallery in Londen, het Victoria and Albert Museum, de National Trust, Kenwood House, het Los Angeles County Museum of Art, het Rijksmuseum, het Museum of Fine Arts in Houston, het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest, het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen en de National Gallery of Ireland in Dublin.

Het Dordrechts Museum verwacht veel bezoekers voor deze bijzondere tentoonstelling. De openingstijden zijn daarom verruimd. Het is verstandig ruim voor aanvang van een voorgenomen bezoek tickets te reserveren. Dit kan vanaf heden, alleen online, via www.dordrechtsmuseum.nl.