Toerist in eigen land: erop uit met het OV

0
525

Foto: aangeleverd

REGIO – Bezoek het sfeervolle stadje Leerdam en in Leerdam is de glaskunst verrassend. In deze laatste week van de zomervakantie is er weer een nieuwe tip in de reeks Toerist in eigen land: erop uit met het OV.

In de regio is genoeg te zien en te ontdekken. De stad Leerdam ligt heel centraal middenin Nederland. Sinds 1765 is het dé glasstad van Nederland en over de hele wereld is men bekend met Leerdammer kaas. Hoog tijd om eens een dagje door te brengen in deze gezellige stad aan de rivier de Linge. Met onze treinverbinding de MerwedeLingelijn, reist men gemakkelijk naar het centrum van Leerdam.

Tip 1: De Glasroute Leerdam is bekend geworden vanwege de glasblazers, die in de stad hun ambacht uitvoerden. Dichtbij het station is het startpunt van de Glasroute. Deze route loopt langs verschillende bezienswaardigheden en galerieën waarin de glaskunst te bewonderen valt, zoals de 49 kubussen en de glasblazerij. In het Nationaal Glasmuseum zijn er verschillende tentoonstellingen over glas in de breedste zin van het woord.

Het museum bevindt zich een klein stukje buiten het centrum. Vanaf bushalte ‘station’ rijdt men in nog geen vijf minuten naar het Glasmuseum met buslijn 903. Tip 2: Hofje van mevrouw van Aerden. Het hofje van mevrouw van Aerden is gebouwd in 1770 naar aanleiding van het testament van Maria Ponderus. Zij overleed in 1764 op 92-jarige leeftijd als weduwe van Pieter van Aerden. Het Hofje is volgens het testament bestemd voor behoeftige vrouwelijke familieleden van Maria Ponderus of van Pieter van Aerden. Er bestonden in de 18e eeuw namelijk geen sociale voorzieningen. Vandaag de dag biedt het ‘vrouwenhofje’ nog steeds huisvesting aan ongehuwde, protestantse dames. Daarnaast is er bij het hofje een museum en een binnentuin. Tip 3: Maak een rondvaart Kom een rondvaart maken op de Linge en ontdek de Betuwe. Vanaf de schepen van Rederij Leerdam kan men tijdens een rondvaart genieten van het prachtige uitzicht. De vaste vertrekplaats ligt aan de rand van het oude centrum van Leerdam. Bij vertrek heeft men een schitterend uitzicht op de haven, de oude stadswallen en de glasfabrieken. Praktische informatie: MerwedeLingelijn – station Leerdam U-OV flex buslijn 903 – halte Glasmuseum.