Zilveren gemeentespeld voor dominee Piet van Die

0
572

PAPENDRECHT – Zondag 5 september ontving dominee Piet van Die uit handen van waarnemend burgemeester Annemiek Jetten de zilveren gemeentespeld. Dat gebeurde in de Morgensterkerk bij zijn afscheid als dominee.

Piet van Die was na eerdere standplaatsen Zuid-Beijerland, De Lier en Oud-Beijerland sinds 2004 dominee van geloofsgemeenschap De Morgenster in Papendrecht. ‘Ik ben met passie predikant en ervaar het als een voorrecht om fulltime te mogen optrekken met mensen in het licht van het evangelie van Gods Koninkrijk’, liet Van Die eerder weten. ‘Daarnaast heb ik speciale belangstelling voor sporen van God in popmuziek en poëzie.’

Met die muzikale belangstelling kreeg Van Die landelijk aandacht in de media nadat hij in 2014 begon met kerkdiensten waarin liedjes van artiest en muzikant Johnny Cash een prominente rol speelden. ‘In popmuziek zit veel religie, dat is een onderbelicht deel van deze muzieksoort. Er is een zee van materiaal en dat gebruik ik graag om mensen die niet zo vertrouwd zijn met het geloof daarmee in aanraking te brengen’, lichtte hij ooit in de media toe. Naast deze muzikale bijeenkomsten nam hij ook het initiatief voor Top2000 diensten. In deze diensten vonden vele bezoekers troost, erkenning en verbinding.

Daarnaast heeft dominee Van Die ook op andere vlakken veel betekend voor bezoekers van zijn diensten en voor inwoners van Papendrecht. Zo wordt hij getypeerd als een toegankelijke allround predikant die graag buiten de kerkmuren kijkt en ook een rol voor de kerk ziet in de burgerlijke gemeente. Daarom nam hij deel aan verschillende overlegplatforms, maar bood hij ook velen een luisterend oor. Niet alleen leden van De Morgenster, maar iedereen die daar behoefte aan had. Zo zat hij vele donderdagochtenden met koffie bij brasserie Cookers, voor wie wilde aanschuiven voor een praatje of een dieper gesprek.

Daarnaast wordt hij geroemd om zijn grote hart voor mensen-in-de-knel. Bij grote en kleine drama’s zorgde hij ervoor dat hij er was voor de betrokken mensen, zoals een Armeens gezin dat uitgezet zou worden en bij het verschrikkelijke gezinsdrama dat zich in Papendrecht afspeelde.