Column Peter de Liefde: Nazomer

0
341
Foto: RTV Papendrecht

PAPENDRECHT – De mooiste cadeaus zijn de cadeaus die je niet had verwacht. Je komt bijvoorbeeld thuis en je vrouw heeft een boek voor je gekocht, niet voor je verjaardag of voor de vakantie, of omdat ze iets goed te maken heeft, nee, helemaal zonder reden, gewoon, zo maar. Daar moest ik aan denken bij het zonnige weer van de laatste dagen.

Als de zon schijnt, is alles mooier. Als de zon schijnt, is Louis van Gaal bescheiden. Als de zon schijnt, heeft Mark Rutte een visie. Als de zon schijnt, denkt Prins Bernard Jr. eerst aan het milieu. Als de zon schijnt, is Papendrecht een bruisende metropool. En als de zon schijnt, ben ik best een vrolijke, optimistische columnist!

In het tweede uur van de Praatpaal van afgelopen dinsdag hadden we het over dominee Piet van Die, die vaak preekte over God in de popmuziek. Wat nou God in de popmuziek? God zit in de zon!

Almachtige weergod, sorry dat ik zo ondankbaar ben geweest en het slechte weer heb vervloekt. Ik was er vanuit gegaan dat het niks meer werd met deze zomer. Dat zal ik voortaan dus maar vaker doen want dan wordt mijn vertrouwen beloond. O nee, dat moet ik niet doen, dan ga ik er toch weer op rekenen. Of nee, ik bedoel, en dat is nog erger, dan ga ik er toch weer vanuit dat je het mooie weer kunt verdienen. Dat je geluk kunt verdienen. Dat er een reden moet zijn voor het mooie onverwachte cadeau.

Misschien moet ik het helemaal loslaten. Het overgeven, zoals dat heet. Goed, morgen ga ik dat doen als ik lekker de hele dag in de zon lig. Of mag dat ook niet? Ben ik er dan toch weer te veel mee bezig.

Oeps, sorry lieve Weergod, ik ging er al weer vanuit dat het morgen weer mooi weer is. Dom natuurlijk. Nee, ik moet er vanuit gaan dat het morgen rotweer is, dan kan het alleen maar mee vallen. Of nee, shit, sorry, het maakt niet uit, we zien het wel. Regen is ook fijn. Of sneeuw. Beste weergod, het is geheel aan u.

Pfff, wel moeilijk hoor, dat overgeven. Ik ga nog even in de zon liggen. Dan is het makkelijker. Zo hupsakee, ogen dicht en nergens aan denken, misschien gebeuren er nog meer onverwachte goeie dingen. Nou ja, ik bedoel, pfff, laat maar. Ik slaap.