Column Peter de Liefde: Leervermogen

0
422
Foto: RTV Papendrecht

PAPENDRECHT – Uiteindelijk is overal een oplossing voor. In de Volkskrant van vanmorgen las ik dat geleerden hebben aangetoond dat je een koe kunt leren om in een urinoir te plassen. Duitse diergedragswetenschappers slaagden erin om dit te bewerkstelligen door kalveren die in een latrine plasten te belonen met voer en degenen die dat niet deden voor straf nat te spuiten. De onderzoekers schatten dat de uitstoot van ammoniak 56% afneemt als 80% van de urine van het vee wordt opgevangen. Een andere oplossing is om de urine op te vangen door middel van een vocht doorlatend oppervlak in de stallen. Het gaat er overigens vooral om, om de urine van de poep te scheiden want die combinatie zorgt voor extra veel stikstofvorming.

Dit is toch werkelijk prachtig nieuws. Niet alleen omdat het stikstofprobleem er door gereduceerd kan worden, maar vooral omdat het aangeeft dat je de oplossing voor een probleem vaak in onverwachte hoek moet zoeken. Ik was vandaag enorm geïnspireerd door deze constatering en ik heb geprobeerd om er iets van te leren en om zelf ook verrassende oplossingen te zoeken op plekken waar ik nog nooit gezocht had.

Zo bedacht ik bijvoorbeeld voor het probleem van de overbevolking als oplossing om de hele aarde te overkappen met een extra verdieping. Het oppervlak van de wereldbol wordt dan meer dan twee keer zo groot en bovendien, zo bedacht ik, zou je alles wat lelijk is of vervuilend min of meer weg kunnen werken op de begane grond. Hebben we daar ook geen last meer van! Het project levert bovendien ook enkele miljoenen aan arbeidsplaatsen op.

Ik ben eigenlijk best trots op deze oplossing die, zoals u wel begrijpt, ik heb gevonden door het probleem anders te benaderen. Ik broed nog op een oplossing voor het fenomeen van de café-eigenaren die weigeren om klanten om een vaccinatie- of testbewijs te vragen en ik hoop daar volgende week mee te komen.

Of zit ik toch weer in een verkeerde richting te zoeken en kom ik met oplossingen die veel te veel tijd en geld kosten en niet haalbaar zijn? Want, als je zelfs een koe, in wezen een behoorlijk stom beest, kunt leren om in een urinoir te plassen, dan kun je een mens toch leren om minder vlees te eten. Is dat toch niet de makkelijkste oplossing? Of denk ik nou nog te ingewikkeld?