800 JAAR Dordrecht: dat klinkt als een klok!

0
527

DORDRECHT – De Vieringtoren is de houten toren die bovenop de kerk staat. Veel oude kerkgebouwen hebben zo’n toren. Daarin hangen doorgaans één of twee luidklokken. De klokken werden voor liturgische doeleinden gebruikt om de mensen op te roepen tot gebed. Ze werden ook wel preekklokken genoemd. In Dordrecht is de toren nu nog leeg.

Foto: Rijnmond.nl

Ter gelegenheid van de viering van 800 jaar Dordrecht laat de Vereniging van Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht twee klokken gieten voor de Vieringtoren. Dit gebeurt door de Italiaanse klokkengieter Emanuel Allanconi. Helemaal in stijl zoals dat eeuwen geleden ook gebeurde, reist hij naar Dordrecht af om ter plekke op het grasveld naast de Grote Kerk één van de twee klokken te gieten.

Dat betekent dat hij enkele dagen eerder al aanwezig is om voorbereidingen te treffen, zoals het bouwen van een stenen oven en het maken van de gietvormen in leem en zand. De uiteindelijke klokgieting zal op zaterdag 2 oktober in de avonduren zijn, als het tot meer dan 1100 graden gesmolten klokkenbrons prachtig in het donker zal oplichten.

Overdag op zaterdag oktober vinden vanaf 11:00 uur allerhande festiviteiten plaats op het grasveld naast de kerk, zoals:

– een straatcarillon voor kinderen met allerhande speeltoestellen die geluid maken

– concerten op de reizende beiaard door Boudewijn en Lydia Zwart;

– muziek optredens door musici uit Rusland,

– optredens door poppenspeelster Lydia Zwart

Het officiële gedeelte begint om 19:30 uur met een openingswoord door de stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.
Om 20:00 uur uitvoering van een nieuwe compositie gemaakt door Boudewijn Zwart voor de combinatie orgel, koperblazers en (reizende ) beiaard, waarbij het orgel van de kerk naar buiten toe wordt versterkt. Cor Ardesch bespeelt het Kam orgel en Boudewijn Zwart de beiaard. De blazers staan op de toren.

Om ca. 21:30 uur zal door de Italiaanse klokkengieter Allanconi een klok worden gegoten bestemd voor de vieringtoren.