Papendrecht in actie tegen armoede en schuld

0
929
Netwerkbijeenkomst armoede

PAPENDRECHT – Op maandag 21 september vond er een netwerkbijeenkomst plaats in het sportcentrum over armoede en schulden. Maar liefst 40 deelnemers woonden de bijeenkomst bij. Zij waren onder meer afkomstig uit de welzijnssector, politie, onderwijs en politiek. De deelnemers dachten na over nieuwe acties om mensen een steuntje in de rug te bieden en problematische schulden te voorkomen. Annie Poelman, bestuurslid van de Voedselbank Papendrecht, stelde na afloop: ‘Wat ik hoop is dat er meer plekken komen waar mensen even binnen kunnen lopen. Het is belangrijk dat mensen weten: hier kan ik terecht’.

De bijeenkomst startte met het indrukwekkende ervaringsverhaal van een Papendrechter. ‘Wat mij vooral raakte was de verborgen armoede’, vertelt René Blaak van de organisatie Matchmakers, die jongeren aan een baan helpt. ‘Hoeveel mensen durven er mee naar buiten te komen, hoe en bij wie?’ Vervolgens gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om acties uit te werken die de komende periode kunnen ingezet worden tegen armoede en schuldenproblematiek.

Op tijd signaleren
Wijkagent Ron de Jong: ‘Het is belangrijk dat we samen schulden tijdig signaleren zodat we latere problemen voorkomen. Daarom willen we als politie graag aansluiten bij dit brede netwerk.’

‘Deze bijeenkomst zorgt echt voor verbinding tussen de partijen die actief zijn tegen armoede en schuldenproblematiek’, aldus Iris van Krimpen van Stichting Leergeld. ‘Door actief samen te werken en verbinding te zoeken kunnen we samen de beste ondersteuning aan mensen bieden en mooie projecten opstarten!’.

Vakantietasjes voor kinderen in armoede
De gemeente is al langer bezig om met partners de handen ineen slaat om armoede in gezinnen aan te pakken via de actieagenda Gezinnen en kinderen in armoede. Dat leidde de afgelopen jaren al tot mooie resultaten zoals vroegtijdig hulp bieden aan mensen die hun rekening niet kunnen betalen, een inloopspreekuur voor financiële vragen, hulp bij de belastingaangifte, gratis toegang tot het evenement STUIF, vakantietasjes voor kinderen uit minimagezinnen en de inzet van Geldfit.nl.

Niemand buiten de boot
De bijeenkomst werd georganiseerd door de werkgroep Gezinnen en kinderen in armoede in Papendrecht. De werkgroep bestaat uit professionals en vrijwilligers die dagelijks bezig zijn met armoedebestrijding in Papendrecht, waaronder de Voedselbank, Stichting Leergeld, Schuldhulpmaatje, Sociale Dienst, Suppord en Sterk Papendrecht.

Kees de Ruijter (coördinerend wethouder armoede): ‘In actie komen tegen armoede en schulden blijft heel belangrijk. Ik wil graag dat we in ons dorp elkaar helpen om financieel gezond te blijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende jaren weer stappen vooruit gaan zetten om te zorgen dat niemand buiten de boot valt.’