Tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ geopend

0
514

Foto: Ruud Baan

DORDRECHT – De langverwachte tentoonstelling over Aelbert Cuyp (1620-1691) en zijn impact op de Britse landschapschilderkunst is vandaag in aanwezigheid van Tim Knox, directeur van de Royal Collection, officieel geopend.

In het licht van Cuyp is een unieke tentoonstelling die bijna dertig werken van Dordrechts meest beroemde schilder samenbrengt in de stad waar ze ooit zijn gemaakt. De werken van Cuyp zijn te zien in combinatie met schilderijen van befaamde kunstenaars als Thomas Gainsborough, John Constable en William Turner. Deze Engelse landschapschilders hadden zichtbaar grote bewondering voor de 17de-eeuwse Hollandse meester.

Het verhaal over Cuyps leven en roem is uitzonderlijk. In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend: hij woonde en werkte zijn hele leven in Dordrecht. De weidse stadsgezichten, zonovergoten landschappen met koeien en verstilde riviergezichten maakte hij voor plaatselijke opdrachtgevers. Cuyps wereldwijde faam ontstond pas na zijn dood, en was opmerkelijk genoeg eerst vooral een Engelse aangelegenheid.

Cuyp-rage
Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage: zijn landschappen werden razend populair bij Engelse verzamelaars. In de statige landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. De Britse aristocratie wilde net zo graag pronken met de zonnige landschappen met paarden, ruiters en koeien als de Dordtse opdrachtgevers een eeuw eerder.

Britse landschapschilders
Het werk van Cuyp bleef tot ver in de negentiende eeuw een bron van inspiratie in Engeland. Britse landschapschilders hadden een grote voorliefde voor zijn schilderijen. Het warme, mistige licht en ook Cuyps landelijke motieven inspireerden niet alleen Gainsborough, Constable en Turner, maar ook Britse kunstenaars als Richard Wilson, Richard Parkes, Bonington, Augustus Wall Callcott, John Crome en talloze anderen.

Activiteiten rond de tentoonstelling
Tijdens de tentoonstelling, die tot en met 6 maart te bezichtigen is, worden er verschillende rondleidingen en lezingen georganiseerd. Ook kunnen bezoekers op pad met een audiotour. Er zijn twee verschillende audiotours beschikbaar: één inhoudelijke, ingesproken door journalist en liefhebber van negentiende-eeuwse Engelse kunst Tom Egbers en één theatrale door theatergroep De Kale. Voor gezinnen organiseert het museum ‘Studio Cuyp’: een special effect studio waarin licht op magische wijze een rol speelt.
Bij de tentoonstelling verschijnt ook de catalogus ‘In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner’. Dit rijk geïllustreerde boekwerk is te koop in de museum winkel.

Ontmoeting tussen Cuyp en Turner
Niet alleen het museum maar ook de stad staat in het teken van Aelbert Cuyp. Overal in Dordrecht duiken ‘Cuypiaanse’ elementen op. De dieren uit de schilderijen van Cuyp vormen in de binnenstad een route van het centraal station naar het museum.
Verder speelt theatergroep ‘De Kale’ in oktober en november een speciale voorstelling: ‘Een ander licht’. Tijdens deze voorstelling komen Cuyp en Turner op miraculeuze wijze in Dordrecht met elkaar in contact.
Geïnspireerd door In het licht van Cuyp organiseert het hedendaags kunstpodium Pictura de tentoonstelling ‘Timescapes’ met werk van Julien Thomas en Marije Vogelzang. En in filmhuis ‘The Movies’ draait iedere maand een film met een link naar de tentoonstelling. Informatie over deze activiteiten is te vinden op de website van het museum.

Verruimde openingstijden
Het Dordrechts Museum verwacht veel bezoekers voor deze bijzondere tentoonstelling. De openingstijden zijn daarom verruimd en tickets zijn online, via www.dordrechtsmuseum.nl, te bestellen.

In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner

Dordrechts Museum, 3 oktober 2021 – 6 maart 2022.