Icoonsoorten belangrijk in Papendrecht

0
781

Foto: steenbreek.nl

PAPENDRECHT – De gemeente Papendrecht heeft het werken met icoonsoorten geïntroduceerd. Deze soorten zijn indicatoren van natuurkwaliteit, hulpmiddel voor beheer en ontwerp en dienen om inwoners beter bij groen en natuur te betrekken. Een icoonsoort zegt namelijk iets over kwaliteit van het hele systeem: als de icoonsoort er is/ het naar de zin heeft, gaat het goed met de natuurwaarde.

In Papendrecht is er een keuze gemaakt voor 22 icoonsoorten. Het gaat hierbij om soorten als de Egel, het Roodborstje en de Dotterbloem. Voor een kort filmpje over de Egel: klik hier.

Icoonsoorten worden door de gemeente benut als doelsoorten om beheer- en inrichting te optimaliseren: de voorwaarden die doelsoorten stellen aan de omgeving kunnen richtinggevend zijn voor een goede omgeving voor mens, dier en plant. Veel soorten profiteren mee wanneer er maatregelen worden getroffen voor de icoonsoorten. Hierdoor wordt de natuur in Papendrecht ook beter beleefbaar. Inwoners wordt gevraagd mee te monitoren/tellen, zodat er door Citizen Science een hoop nuttige data verzameld kan worden, waardoor er een beter beeld ontstaat van onze natuurwaarde en de voortgang.

Stichting Steenbreek ondersteunt gemeenten met een activiteitenpakket om zo de negatieve gevolgen van de verstening om te zetten in de positieve effecten van vergroening. Gemeenten bepalen zelf hun aanpak, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Zodra verbindingen worden gelegd, gaan activiteiten meer effect opleveren.

In Nederland zijn inmiddels veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek en worden plaatselijk allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen. De consulenten van Steenbreek denken in de voorbereiding graag mee bij het maken van een plan van aanpak of het organiseren van acties.