Wethouder opent vernieuwde Pieter Zeemanlaan

0
460


PAPENDRECHT – Vrijdag 8 oktober is de laatste hand gelegd aan de vernieuwde Pieter Zeemanlaan. Wethouder Kees de Ruijter (verkeer) verrichtte de openingshandeling. Het asfalt in de Pieter Zeemanlaan was aan vervanging toe. Vanaf vrijdag 20 september kreeg deze weg een opknapbeurt. Dit moment is aangegrepen om ook goed te kijken naar de verkeersveiligheid van deze belangrijke verkeersader in Papendrecht. Waar het past, is het vrijiggende fietspad doorgetrokken. Op het smallere stuk van de weg is er ruimte voor de fiets in de vorm van rood asfalt: een ‘suggestiestrook’.

De gehele Pieter Zeemanlaan is opnieuw geasfalteerd. Het vrijliggende fietspad vanuit de Kamerlingh Onneslaan is verlengd tot voorbij de buitenbocht in de Pieter Zeemanlaan. Het resultaat is dat fietsers aan beide weghelften ter hoogte van de bocht op vrijliggende paden kunnen fietsen.

Robert van der Steen (projectleider van de gemeente) licht toe wat de aanpassingen inhouden: “Om in de buitenbocht ruimte te maken voor de aanpassingen, is het oude trottoir omgebouwd tot fietspad. Tussen het nieuwe fietspad en de bomen is het nieuwe trottoir gekomen. De bomen konden dus gewoon blijven staan en alleen het lage struikgewas is verwijderd.”

Ruimte voor de fiets
Op het eerste stuk van de Pieter Zeemanlaan (vanaf de Burgemeester Keijzerweg tot aan de bocht met de Kamerlingh Onneslaan) is de weg te smal om vrijliggende fietspaden te maken. Daarom is gekozen om door middel van kleurgebruik (rood asfalt) de automobilist extra te wijzen op de fietser als medeweggebruiker. Dit rode asfalt is een “suggestiestrook” en daarom geen officieel fietspad; automobilisten mogen eroverheen rijden. De weg oogt voor de automobilist smaller, waardoor een lagere snelheid (maximaal 50 km per uur) wordt gestimuleerd.

Verkeersveiligheid
Wegbeheerder Manfred den Boer: “Dit project begon met de noodzaak het asfalt te vervangen, maar al snel zagen we een kans om ook gelijktijdig de verkeersveiligheid aan te pakken.” Hij legt uit: “De Pieter Zeemanlaan behoort tot de verkeershoofdaders door het dorp, het is een belangrijke doorgaande weg voor Papendrecht. Juist op deze plek is het belangrijk dat fietsers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.”

Fietser voorop
Wethouder Kees de Ruijter is blij met het nieuwe uiterlijk van de Pieter Zeemanlaan. Hij vertelt dat dit goed past bij de omgevingsvisie die januari dit jaar is vastgesteld door de gemeenteraad. “In Papendrecht plaatsen we de fietser en voetganger voorop. Dus waar dat kan, leggen we fietspaden vrijliggend aan. Dit doen we om de verkeersveiligheid voor fietsers te vergroten.” De wethouder beweegt zelf ook graag fietsend of wandelend door het dorp. “De keuze om de fiets te pakken is gezond, duurzaam en binnen het dorp vaak nog sneller ook! Voor de fiets is er altijd een parkeerplek voor de deur”, aldus Kees de Ruijter.