Betere privacy voor ouderen

0
546

PAPENDRECHT – Nu de gemeentelijke huisbezoeken aan ouderen in Papendrecht weer worden opgestart, is de privacy voor de ouderen beter geregeld dan voorheen. In januari 2020 werden de huisbezoeken acuut gestopt na een motie van D66 in de Papendrechtse gemeenteraad: Privacy voor ouderen.

“Wij zijn blij dat er zo grondig onderzoek is gedaan en er op veel punten echte verbeteringen worden doorgevoerd. Zo wordt de privacy van ouderen gewaarborgd,” stelt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66 Papendrecht. Zij verwoordde dit in de commissie Samenleving van 14 oktober. “Ouderen die dat willen, kunnen nu met een gerust hart meewerken aan de huisbezoeken en voorlichting krijgen over voorzieningen en activiteiten die in Papendrecht voorhanden zijn. En wie geen huisbezoek wil, wordt verder met rust gelaten. Heel belangrijk dat ouderen serieus worden genomen, want dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend,” zegt Trijntje van Es.

Tot begin 2020 droeg de gemeente Papendrecht de adresgegevens van alle ouderen vanaf 75 jaar over aan Sterk Papendrecht. Die nodigde zichzelf daarop uit bij de inwoners thuis voor een zogenoemd signalerend huisbezoek. Vervolgens werden tijdens de huisbezoeken allerlei gegevens gevraagd, genoteerd en opgeslagen over wonen, gezondheid, zelfredzaamheid, sociale contacten en financiële situatie. Nadat een meerderheid van de gemeenteraad de stelling van de D66-motie onderschreef dat hier waarschijnlijk sprake was van schending van privacy en de gegevensbescherming niet was gewaarborgd, nam het college de motie over en volgde een zogenoemde uitgebreide en diepgaande risico analyse (DPIA).

Het huisbezoek is nu op meerdere punten aangepast. Zo wordt de brief met het aanbod voor een preventief huisbezoek voortaan rechtstreeks door de gemeente aan oudere inwoners gestuurd. Daarna stopt het proces direct voor wie niet reageert of geen belangstelling heeft. Ook zijn de vragen gescreend door Onderzoekscentrum Drechtsteden, worden de vragenlijsten direct vanaf het begin geanonimiseerd en worden digitale veiligheden ingebouwd. Tussen de gemeente en Sterk Papendrecht worden ten slotte afspraken over de huisbezoeken expliciet vastgelegd.

Bron: D66 Papendrecht