Huisbezoek voor zelfstandig wonende senioren

0
347

PAPENDRECHT – Het komende halfjaar gaat de gemeente alle inwoners van 80 jaar en ouder die zelfstandig wonen een brief sturen met de vraag of ze hierover een gesprek willen. Wie dat wil, kan dat telefonisch laten weten via het telefoonnummer onder aan dit bericht. Vervolgens bezoeken geschoolde vrijwilligers van Sterk Papendrecht vanaf november de inwoners die hier belangstelling voor hebben om samen te bekijken of en welke ondersteuning hulp kan bieden.

‘De gemeente Papendrecht wil inwoners die ondersteuning nodig hebben graag helpen’, legt coördinator van de huisbezoeken Elja den Heijer uit. ‘Omdat het met het stijgen van de leeftijd soms lastig kan zijn de deur uit te gaan of in de media te volgen wat er allemaal beschikbaar is, willen we het graag zo makkelijk mogelijk maken. Dat betekent dat we langs kunnen komen bij mensen die dat graag willen. Het is namelijk zonde als er hulp en ondersteuning mogelijk is, maar zij daar niet van op de hoogte zijn.’

‘De gemeente stuurt daarom eerst een brief. Ontvangers kunnen ons via het telefoonnummer dat in de brief vermeld staat, laten weten dat ze graag verder geholpen willen worden met een huisbezoek. Tijdens dat bezoek neemt de vrijwilliger samen met de inwoner, aan de hand van een vragenlijst, aandachtspunten door op het gebied van onder meer voorzieningen, verenigingen, activiteiten, ontmoetingsplekken, thuiszorg, verpleging, vervoer met de Drechthopper, toegang tot internet en andere informatiebronnen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan aanspraak op financiële toeslagen, koffie-momenten op verschillende plekken in Papendrecht, mantelzorg en tijdelijke vervanging van mantelzorgers, zodat deze er even tussenuit of op vakantie kunnen.’

‘Alles mag maar uiteraard hoeft er niets; alles is bespreekbaar, maar we hebben het alleen over aandachtspunten waar mensen zelf behoefte aan hebben. Onze vrijwilligers zijn hiervoor getraind en helpen iedereen graag verder. De uitkomsten van deze huisbezoeken worden weer teruggekoppeld aan de gemeente. Wanneer blijkt dat veel mensen dezelfde wensen en vragen hebben, bekijken we of en op welke manier we daar iets mee kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de wens om met een rolstoel via een opritje winkels gemakkelijker te kunnen bezoeken.

Ook buiten deze huisbezoeken kan iedereen die vragen heeft over ondersteuning contact opnemen met Sterk Papendrecht via de mail info@sterkpapendrecht.nl of een belletje naar 078- 615 47 41.’