Ondermijningsbus komt naar Papendrecht

0
797

PAPENDRECHT – De Week van de Veiligheid is net achter de rug. De gemeente Papendrecht houdt aandacht voor veiligheid. Daarom kunnen inwoners aanstaande donderdag 21 oktober de Ondermijningsbus op plein naast het gemeentehuis bezoeken. Via deze interactieve belevingsbus geeft de gemeente Papendrecht voorlichting over ondermijnende criminaliteit.

Het onderwerp ‘ondermijning’ krijgt in de gemeente Papendrecht veel aandacht. Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem en de bestrijding ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners bewust maken van praktische informatie, signalen en weetjes. Dat doet de gemeente met een speciale Ondermijningsbus die op donderdag 21 oktober van 10.00 tot 16.00 uur op het plein naast het gemeentehuis staat.

Interactieve belevingsbus
Diverse zintuigen worden geprikkeld bij de Ondermijningsbus. Zo kunt u de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast is een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien, waarmee u inzicht krijgt in de verschillende productiestappen. Via een interactief ondermijningsspel, compleet met grote pionnen en een dobbelsteen, komt u spelenderwijs meer te weten over ondermijning. U krijgt inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs, hoe u signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kunt herkennen en waar u deze vervolgens (anoniem) kunt melden.

Kom kijken!
De gemeente nodigt u van harte uit om op donderdag 21 oktober tussen 10.00 uur en 16.00 uur een kijkje te komen nemen bij de Ondermijningsbus. We gaan graag met u in gesprek over ondermijnende criminaliteit en staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Wat is ondermijnende criminaliteit?
Ondermijning, ook wel georganiseerde misdaad genoemd, is moeilijk in één zin samen te vatten. Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking. Criminelen maken gebruik van legale structuren in onze samenleving (de ‘bovenwereld’) voor hun criminele activiteiten (de ‘onderwereld’). Zo hebben ze bijvoorbeeld woningen, bedrijfsruimten en voertuigen nodig. In de bovenwereld maken ze bijvoorbeeld gebruik van onder andere makelaars, autoverhuurbedrijven, financieel adviseurs en winkels. Daarbij betalen ze meestal contant en zoeken ze slimme manieren om crimineel verkregen geld te investeren en wit te wassen. Denk aan een restaurant zonder klanten of een kapper die overdag nooit open is. Ondermijning gaat ook vaak gepaard met geweld, intimidatie en bedreiging. Het vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat en woonwijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons dus allemaal.

Niet-pluis gevoel? Meld het!
De meeste inwoners van onze gemeente willen hun buurt veilig en leefbaar houden. Met uw hulp kan gemeente Papendrecht ondermijning verder bestrijden en tegengaan. U kunt helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt bij u in de buurt? Is het ergens niet pluis? U kunt dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.