Raadslid van Wijngaarden wil beschermde status Weense plein

0
697


PAPENDRECHT – Raadslid Margré van Wijngaarden (PAB) wil de 10 ‘watersnoodwoningen’ aan het Weense plein een beschermde status geven.

De woningen zijn een schenking van Oostenrijk na de watersnoodramp van 1953. Daarmee maken ze deel uit van de Papendrechtse geschiedenis en houden ze de herinnering aan die ramp levend.

De Welstandscommissie van de gemeente constateerde echter in haar jaarverslag dat de beeldbepalende panden geen beschermde status hebben, ‘waardoor het mogelijk is geweest dat enkele woningen in de loop der tijd zijn gewijzigd’.

Nu worden de meeste panden verhuurd door Woonkracht 10, maar kunnen wel gekocht worden. Van Wijngaarden stelt: ´Maar zodra ze verkocht worden, ben je het zicht kwijt. Omdat de huizen geen beschermde status hebben, kunnen mensen er dan van alles mee doen.”

Zij wil de woningen niet tot Gemeentelijk Monument laten verklaren, maar wel op de lijst van ‘Beeldbepalende panden’ laten zetten. Bij vergunningplichtige wijzigingen kan de Commissie een advies uitbrengen op basis van de welstandsnota.’ Zij heeft deze vraag neergelegd bij wethouder Arno Jansen.

Bron: Het Kontakt