Waar komt die Willem toch vandaan?

0
525

Foto: Luuk Haaze en Merijn Oerlemans, die Willem en Jan van Oranje en Koning Filips II spelen

PAPENDRECHT – Dinsdag 26 oktober was er voor de bruggers en een deel van de Fast Forward en One Day Forwardleerlingen van het Willem de Zwijger College een bijzondere toneelvoorstelling. Het ging over de man aan wie de school zijn naam te danken heeft: Willem van Oranje.

“Wilhelmus va-han Na-ha-sau-we, ben ik van Duitse bloed”. Duitse bloed? Maar Willem is toch Willem van Oranje? Onze Vader des Vaderlands? Wat heeft Duitsland daar mee te maken? En hoe zat het ook alweer met die Spaanse Koning? En als hij Willem de Zwijger heet, waarom praat hij dan zo veel? En hoe komt het toch dat we bij menig voetbalwedstrijd een lied over hem zingen?

In Willem Junior reisden twee nieuwsgierige jongens via een magische app terug in de tijd, waar ze de jonge Willem ontmoetten en waar ze mysteries probeerden te ontrafelen rond de Grootste Nederlander. Zo kregen de tijdreizigers en de leerlingen meteen antwoorden op bovenstaande vragen. En dat is heel interessant, vooral als je op de Willem zit!