Tweede deel over luchtoorlog boven Alblasserwaard en Dordrecht

0
680


Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – In december komt het tweede deel uit van een serie boeken over de luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht, geschreven door Pieter van Wijngaarden. Deel I kwam uit in mei van dit jaar.

Er is bewust gekozen voor de maand december omdat het boek een geschenk kan zijn rond de feestdagen. Dit nieuwe deel gaat over het jaar 1940. Bijna driehonderd pagina’s beschrijven de luchtoorlog in al haar facetten, gezien vanaf de kerktorens in Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Papendrecht, Hardinxveld en Gorinchem.

Het gaat niet alleen over de vliegtuigen, maar ook over andere zaken die raakvlakken hebben met de luchtoorlog, zoals de EHBO, luchtafweergeschut in de regio, organisatie van de Duitse Wehrmacht, Kriegsmarine en Luftwaffe, Wapen der Marechaussee en nog veel meer. Uiteraard bevat het boek alle bijzonderheden over de vliegtuigen, vriend en vijand, die boven ons gebied vlogen, hun doel en wat ermee gebeurde, alsmede de crashes hiervan.

Het lijdt geen twijfel dat er veel gebeurde in het luchtruim boven de regio, vooral ’s nachts. Na zonsondergang was het door de verduisteringsplicht pikkedonker buiten. Voor de vliegtuigen die uit Engeland kwamen, was het moeilijk navigeren en daarom werden veel lichtkogels en flares gebruikt, om te zien waar men zich bevond. De rivieren driehoek Merwede – Oude Maas – Noord was uit het vliegtuig gezien een markant punt, zeker als de maan een beetje meehielp de aarde te verlichten. Er was constant ‘vuurwerk’ aan de hemel: flares, lichtbollen, vuurpijlen, lichtkogels met en zonder parachutes en natuurlijk de zoeklichten voor het afweergeschut, dat overal in de polders aanwezig was.

Het boek kan nu al worden besteld. ‘Kroniek van de Luchtoorlog boven de Alblasserwaard en Eiland van Dordrecht’, deel II kost € 44,95.
Men kan het afhalen bij de auteur in Papendrecht, of men kan het laten verzenden tegen € 3,85 verzendkosten (levertijd vijf werkdagen vanaf december).

Reserveren kan door het totaalbedrag over te maken op rekeningnummer: NL08 RABO 0393 0149 08 t.n.v. P. van Wijngaarden te Papendrecht.

Deel III (1940 – 1941) wordt verwacht in mei 2022.