Verwenweek voor onmisbare mantelzorgers

0
784
Lunch mantelzorgers
Lunch mantelzorgers  Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Papendrechtse mantelzorgers werden zaterdag 6 november in het Leonardo Hotel getrakteerd op een lunch en een VVV-bon. De gezellige bijeenkomst was ook de start van de verwenweek voor mantelzorgers, van zaterdag 6 tot zaterdag 13 november. Wethouder Corine Verver: ‘In deze week vinden allerlei activiteiten voor mantelzorgers plaats, zodat ze zelf eens in het zonnetje gezet worden. Tegelijkertijd loopt er een campagne waarmee we laten zien dat we onze onmisbare mantelzorgers niet alleen zien, horen en waarderen, maar dat we ze ook op allerlei manieren kunnen helpen en ondersteunen.’

‘Mantelzorgers zetten zich met alle liefde in voor hun naasten. Het wordt een steeds groter onderdeel van hun leven, daar zit groei in. Ik moedig onze mantelzorgers aan om eens stil te staan bij wat je zelf nodig hebt. Juist om te voorkomen dat ze te veel van zichzelf vragen en vast lopen.’, legt Corine Verver uit. ‘Mantelzorgers krijgen van ons erkenning en ondersteuning. Zo kunnen ze bij Sterk Papendrecht onder meer terecht voor informatie en advies. Bijvoorbeeld over respijtzorg, oftewel tijdelijke vervanging, zodat ze af en toe ook eens op adem kunnen komen. We richten ons ook op de omgeving van mantelzorgers. Dus zie je dat jouw familielid, vriend, sport-, wandel-, kaartmaatje of een andere bekende die mantelzorg verleent het moeilijk heeft, laat het dan weten. Dat kan via jijzorgtwijhelpenje.nl. Het is mooi om met deze lunch ook een blijk van waardering te mogen geven en onze mantelzorgers eens te verwennen. Het delen van ervaringen zorgt voor herkenning onder de mantelzorgers, dat gun ik hen. Verder kunnen ze vandaag ongedwongen aandacht besteden aan elkaar, maar ook aan zichzelf. Dat onderstreept nog eens het belang van goed voor jezelf zorgen om de mantelzorg te kunnen blijven verlenen. Mantelzorgers zijn overigens geen mopperaars, terwijl het af en toe best eens kan helpen, dan ben je het kwijt.’

Gezelligheid en waardering
Als symbolische blijk van waardering voor alle Papendrechtse mantelzorgers overhandigde de wethouder een VVV-bon aan Sonja ten Brink. ‘Hartstikke leuk’, reageerde zij, ‘zeker na de coronamaatregelen is het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik zorg inmiddels alweer jaren voor mijn moeder en als enig kind komt er dan veel op je af. Voor het huishouden krijgen we hulp, maar haar verhuizing naar een verpleeghuis, de boodschappen, administratie en dergelijke zijn dingen die allemaal best veel tijd vragen. Het is prettig om te weten dat je bij Sterk Papendrecht terecht kunt met vragen. Zo wees Suzanne van Sterk Papendrecht me op de mogelijkheden van respijtzorg, zodat ik er ook eens tussenuit kan. Ik vind het geweldig dat de gemeente en Sterk Papendrecht dit organiseren. Naast gezelligheid voel je op deze manier echt waardering.’

Tijdens de week van de mantelzorg kunnen mantelzorgers onder meer gebruik maken van stoelyoga, naar een filmmiddag in het Odensehuis en een avondje uit in Theater De Willem. Meer informatie is te vinden op www.sterkpapendrecht.nl en www.helpmijzorgen.nl.