Eerste MBO-opleidingen in Papendrecht

0
837

PAPENDRECHT – Scholengemeenschap De Lage Waard biedt vanaf volgend schooljaar voor het eerst twee mbo-opleidingen aan in Papendrecht. Men hoopt hiermee meer leerlingen in de regio te houden. Nu gaan zij vaak naar Rotterdam.

Het gaat om de opleidingen machinaal houtbewerker en meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, waarvoor leerlingen vier dagen in de week aan het werk zijn bij een leerwerkbedrijf en nog één dag in de week in de schoolbanken moeten voor de theorie. De nieuwe opleidingen worden aangeboden vanaf het schooljaar 2022-2023.

Het is één van de concrete uitwerkingen van het samenwerkingsverband Sterk Techniekonderwijs, dat tot doel heeft om meer technisch geschoolde leerlingen te behouden voor de regio. In deze samenwerking zitten ook de middelbare scholen het Willem de Zwijger College, Loket Zwijndrechtse Waard en het Griendencollege in Sliedrecht, net als mbo-instelling het Da Vinci College in Dordrecht. Die laatste instantie is formeel verantwoordelijk voor het onderwijs.

Een voordeel is dat leerlingen na hun schooltijd vaak blijven hangen bij hun leerwerkbedrijf en ze dus voor de regionale arbeidsmarkt verloren gaan. Gehoopt wordt dat deze jonge beroepsprofessionals nu makkelijker terecht komen bij bedrijven in Papendrecht en regio, want ook die bedrijven zitten niet zelden te springen om vakmensen.

Er is veel behoefte aan praktijk­men­sen, maar het is helaas lastig om die vast te houden in de regio.

Voor de toekomst wordt ook gekeken naar opleidingen in de elektro- en metaaltechniek.