Foto: aangeleverd
DRECHTSTEDEN – In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 november 2021 heeft in de Drechttunnel een Gemeenschappelijke Realistische Oefening (GRO) plaats gevonden. Het scenario voor deze oefening was voorbereid door een werkgroep die bestond uit Rijkswaterstaat, de hulpdiensten, de gemeente Dordrecht en Bureau Veiligheidsbeambte.
Voor het uitvoeren van deze oefening waren beide tunnelbuizen in de richting Breda voor het verkeer afgesloten. Dit soort grote tunneloefeningen vindt eens in de vier jaar plaats binnen het gebied van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid dat naast de Drechttunnel ook de Heinenoordtunnel en de tunnel onder de Noord omvat. Tussendoor wordt per tunnel jaarlijks op kleinere schaal geoefend.
Tijdens de briefing kort voor de start van de oefening was ook burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht aanwezig in zijn rol als bevoegd college bij tunnelincidenten evenals Arjan Driesprong, de tunnelbeheerder van Rijkswaterstaat. Zij benadrukten het belang om regelmatig te oefenen zodat incidenten in de tunnel snel en goed afgehandeld kunnen worden.
Het oefenscenario begon met een pechvoertuig net buiten de tunnelmond aan de Dordtse zijde op de hoofdrijbaan richting Breda. Een ANWB wegenwacht in een auto op waterstof merkte dit pechvoertuig even later op. De wegenwacht beveiligde vervolgens dit pechvoertuig. Helaas reed een derde auto in op de wegenwachtauto. Daarbij vloog deze derde auto in brand. In de daar achter ontstaande file ontstond een kettingbotsing met drie voertuigen. Een van de voertuigen was een personenbusje. In de drie wrakken bevonden zich meerdere bekneld zittende, zwaar gewonde passagiers. Dit oefenscenario was professioneel in scène gezet compleet met autowrakken, lotusslachtoffers, een rookgenerator en een vlammaker. Verder deden er nog een aantal figuranten mee. Dat waren ‘automobilisten’ die in de file stonden achter het incident. De figuranten hadden als opdracht om te gaan vluchten zodra de oproep tot vluchten door de omroepinstallatie zou worden omgeroepen. En dat hebben ze met verve gedaan!
Ook de hulpdiensten hebben uitstekend hun taak uitgevoerd. De brandweer met het bevrijden van de bekneld zittende slachtoffers. En niet te vergeten het blussen van de brand nabij de waterstofauto van de wegenwacht. De temperatuur van deze auto werd met een warmtebeeldcamera in de gaten gehouden. De ambulancedienst en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) spanden zich in om de gewonden te stabiliseren en via de ambulances af te voeren. De politie nam deel aan het zogenaamde motorkapoverleg om te bepalen wat er moest gebeuren. Ook de weginspecteurs van Rijkswaterstaat deden mee om het verkeersincident in de tunnel af te handelen. En vanzelfsprekend was ook de verkeersleiding op de verkeerscentrale in Rhoon betrokken, waarvandaan de Drechttunnel bediend wordt.
Al met al was het een goede oefening. Op hoofdlijnen werd er zeker volgens de processen gehandeld. Er wordt van de oefening een evaluatierapport opgeteld. Hierin zullen ongetwijfeld nog een aantal bevindingen naar voren gaan komen. Die dan weer tot verbeterpunten leiden.