Gemeenteraad ziet op tegen hoge kosten nieuwbouw VO-scholen

0
831


Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft op dinsdag ingestemd met het verder uitwerken van de plannen voor nieuwbouw van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College, maar ziet flink op tegen de hoge kosten die dat met zich meebrengt. Nieuwbouw van de beide scholen voor voortgezet onderwijs kost minimaal 80 miljoen euro, maar zal waarschijnlijk oplopen tot maximaal 100 miljoen euro.

Plan B
D66 kwam met een ‘Plan B’, waarin toch de bestaande scholen worden opgeknapt. Volgens de partij zou de afschrijving van nieuwe gebouwen 3,5 miljoen euro per jaar bedragen, waarvan 2 miljoen voor rekening van de gemeente zou komen.

Het geld zou volgens Trijntje van Es ook aan andere doelen kunnen worden besteed, zoals ouderenzorg, groen, woningbouw enzovoort. Ze verwees ook naar het jaar 2014, toen er nog plannen waren voor één gezamenlijk schoolgebouw. Deze optie verviel overigens toen De Lage Waard afhaakte. D66 is van mening dat beide scholen alleen recht hebben op een nieuw gebouw wanneer ze kunnen aantonen dat hun huidige onderkomen niet meer goed opgelapt kan worden.

45 Miljoen
D66 heeft berekend dat nieuwbouw van de vmbo-afdeling van De Lage Waard aan de BK-weg (bij De Lage Waard aan de Vijzellaan) en het opknappen van De Lage Waard op die locatie en het Willem de Zwijger College, bij elkaar ongeveer 45 miljoen euro zal kosten. De nieuwbouw kost ongeveer 39 miljoen euro en het opknappen van beide scholen 6 miljoen euro. De totale 45 miljoen euro is ongeveer de helft van de nieuwbouwvariant. Na de grootschalige opknapbeurt zouden de beide scholen nog 25 jaar mee moeten kunnen gaan. In dit geval zouden de jaarlijkse kosten van ‘Plan B’ ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar bedragen en dus binnen het budget blijven dat de Rijksoverheid jaarlijks overmaakt voor de scholen.

Verrast
De overige partijen in de raad waren verrast door het alternatief van D66 en zij reageerden verdeeld. ‘Plan B’ zal wel degelijk serieus worden onderzocht, want de meerderheid van de raad ging met zo’n onderzoek akkoord. VVD en CDA stemden tegen, evenals een van de leden van de ChristenUnie.

De meeste partijen blijven een voorkeur hebben voor nieuwbouw, maar ‘Plan B’ zou nu wel degelijk ooit werkelijkheid kunnen worden.

Bron: Het Kontakt