ZWIJNDRECHT – De koffie- en theekopjes staan leeg op tafel. Een groepje van zo’n negen ouderen is nog met elkaar aan het napraten. Ze hebben iets gemeen: ze zijn allemaal homoseksueel. Behalve Bep Littig.
Ze is de nicht van de overleden Bert Nijenkamp (92). Hij kwam al jaren bij de maandelijkse regionale bijeenkomst voor lhbti-ouderen (lesbisch, homo, bi, trans en interseks) in het wijkgebouw Kubiek te Zwijndrecht. Bep is speciaal aanwezig om iets te vertellen over haar oom.
“Hij kon daar echt zichzelf zijn,” zegt Bep over haar oom. “Een keer kwam hij naar mij toe en zei hij tegen mij dat hij lid is geworden van ‘Roze 50+’.” Dat is een stichting die de leefsituatie van lhbti’ers wil verbeteren. Bep vertelt ons dat Bert hiervoor zestig jaar lang samenwoonde met een man. Na het overlijden van Berts’ man verhuisde hij van Amersfoort naar Zwijndrecht. “Hij was in de tussentijd flink afgevallen, omdat hij zich niet gelukkig voelde.”
In zijn flat in Zwijndrecht kwam hij niet open uit over zijn geaardheid. “Er waren drie vrouwen verliefd op hem. Op een gegeven moment heeft hij dan ook gezegd dat hij homo is. Daar reageerden twee vrouwen heel negatief op, maar eentje die bleef tot aan het eind bevriend met mijn oom. Zij was dus écht verliefd op hem.”
Terug in de kast
Soortgelijke verhalen komen vaker voor bij ouderen die homoseksueel zijn. Ze durven er niet in hun omgeving over te praten. In verzorgingstehuizen gaan homoseksuele bewoners zelfs weer de kast in, omdat ze gepest worden door medebewoners. Anna Slijper kent meer van dit soort verhalen: “Ik heb een keer gelezen in een artikel dat een thuiszorger niet meer voor een oudere wilde zorgen, nadat het om een homo ging. Dat vond ik zo erg. Dus toen ben ik met een voorstel gekomen bij welzijnsorganisatie ‘Diverz’. In eerste instantie was het idee bij mij thuis met anderen koffiedrinken, want het kan toch niet zo zijn dat ik de enige lesbische ben van Zwijndrecht.”
Cijfers
Hoeveel Nederlanders behoren dan tot de lhbti-gemeenschap? Volgens cijfers uit 2018 zijn tussen de 1,4 procent en 2,4 procent van de Nederlanders lesbisch, en ruim een half miljoen van de vrouwen identificeren zich als biseksueel. Zo’n 3 procent van de mannen is homoseksueel. Iets minder dan 300.000 mannen zijn biseksueel.
Vrijuit praten
Uiteindelijk heeft mevrouw Slijper met hulp van Jan Vlasblom (Diverz) een praatgroep opgericht voor lhbti-ouderen uit de regio. Daar heeft Bert zich bij aangesloten. “Al snel waren we met twaalf mensen.” Elke eerste vrijdag van de maand komen de ouderen uit de regio bij elkaar en delen ze ervaringen. Dat kan van alles zijn. Door middel van plaatjes op tafel bedenken ze onderwerpen. “Zoals hier, een kaartje van voetbal. Dan ga je over dat onderwerp een verhaal vertellen. Maar dat is niet zo moeilijk als het je passie is,” legt een bezoeker van de bijeenkomst uit.
Bep concludeert dat Bert altijd heel ‘happy’ was na zulke bijeenkomsten. “Ik denk dat mijn oom wel alles heeft verteld hier. De mensen hier weten denk ik net zoveel als ik.” Haar oom was een goede vriend van vele ouderen die aanwezig zijn. Bep is afgelopen zomer door hen uitgenodigd voor een barbecue en de ontvangst ‘voelde als een warme deken’. “Ik voel mij hier niet anders. Het zijn zulke lieve mensen.”
Kom uit de kast
De bijeenkomst in Kubiek is oorspronkelijk bedoeld voor oudere lhbti’ers uit de regio, maar dat wil niet zeggen dat jongeren niet welkom zijn. Want ook bij jongeren is open zijn over je seksuele geaardheid niet altijd vanzelfsprekend. Uit cijfers van de EU LGBTI Survey II blijkt 41 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar hun geaardheid te verbergen op school.
Eén van de bezoekers van de bijeenkomst komt met een tip voor jongeren om uit de kast te komen: “Doe het zo snel mogelijk. Wacht niet te lang zoals ik.” Hij kwam op zijn 25ste uit de kast, maar hij was ondertussen getrouwd met een vrouw en hij had twee kinderen. “Eén lag nog in de wieg toen ik er voor uit kwam.”
Meer weten over de regionale bijeenkomst die Diverz organiseert? Kijk dan op deze website.
Bron: streekredactie omroepen Drechtsteden