Uitreiking DELF-diploma’s De Lage Waard

0
491


Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Afgelopen week ontvingen elf leerlingen van De Lage Waard op de dag van de Franse taal het DELF-diploma; een erkend internationaal certificaat waarmee je je kennis van de Franse taal overal ter wereld kunt aantonen.

DELF staat voor Diplôme d’Etudes en Langue Française, een taalexamen dat wordt aangeboden door het Franse ministerie van Onderwijs. De training voor een DELF-diploma heeft betrekking op vier taalvaardigheden: lire (leesvaardigheid), écrire (spreekvaardigheid), parler (luistervaardigheid) en écouter (luistervaardigheid). Tijdens de training wordt de doeltaal als instructietaal gebruikt. Met het DELF-diploma kun je in Frankrijk en andere Franstalige landen een opleiding , zonder dat je van tevoren een taaltoets hoeft te doen.

De leerlingen volgden vorig schooljaar twintig bijeenkomsten. Ondanks de coronamaatregelen hebben de lessen doorgang kunnen vinden en hebben de leerlingen ook het examen kunnen doen. De resultaten werden naar het ministerie in Frankrijk gestuurd waar het diploma werd opgemaakt. Door corona moesten de leerlingen langer op hun diploma wachten. Sommige leerlingen zijn inmiddels al gestart met hun vervolgopleiding. Eén leerling woont nu in Parijs. “Als ik ’s ochtends wakker word, kijk ik uit het raam en zie het monument van place de la Republique. Mijn school is in de buurt van de Eiffeltoren. Ik leef nu gewoon mijn droom in Parijs.”, aldus Emily.

De uitreiking vond plaats onder leiding van Hermien Hol, docent Frans op CSG De Lage Waard die de DELF lessen dit schooljaar op woensdagochtend geeft. Doordat de school langer op de diploma’s moest wachten, konden de diploma’s worden uitgereikt op de Dag van de Franse taal. Een jaarlijks terugkerende dag met aandacht voor de Franse taal en cultuur. De Franse vlag wordt dan gehesen, er is een heerlijk Frans ontbijt, er worden Franse liedjes gespeeld door leerlingen en er worden lekkere Napoleonballen uitgedeeld. Hermien is blij dat de diploma’s eindelijk konden worden uitgereikt. “De leerlingen hebben er hard voor gewerkt en het diploma echt verdiend! Dat één van de leerlingen nu in Parijs woont en enthousiast is dat zij nu haar taalvaardigheden kan inzetten, is natuurlijk fantastisch. Dat geeft energie en is een inspiratie voor andere leerlingen”.