Veel Zuid-Hollanders: goede weerstand belangrijker door corona

0
562

Foto: aangeleverd

ZUID-HOLLAND – Door corona vindt twee derde van de Zuid-Hollanders het belangrijker dan voorheen om een goede weerstand te hebben. Toch denkt een kwart van de Zuid-Hollanders geen goede weerstand te hebben. Vrouwen denken dit vaker dan mannen. Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne Fit op jouw manier van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand”, vertelt huisarts Tamara de Weijer.

Uit de flitspeiling blijkt dat de meeste Zuid-Hollanders weten dat kleine veranderingen in hun leefstijl al binnen een paar weken groot effect kunnen hebben op hun weerstand. De Weijer beaamt dit. “Voor een gezonde leefstijl hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen kunnen al snel positief bijdragen aan je weerstand. Denk aan meer water drinken en extra bewegen. Daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen. Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter te worden en te blijven, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden.”

5 tips om fitter te worden en je weerstand te verbeteren

Maak ommetjes
Regelmatig wandelen is goed voor je. Dus hup: strek die benen! Lastig? Bijvoorbeeld omdat je zittend werk doet? Wandel dan eens tijdens het bellen met collega’s of maak een ommetje in de lunchpauze.

Eet de regenboog
Groente, fruit, peulvruchten, ongezouten noten, zaden, volkorenbrood… voor een goede weerstand is een gezond en gevarieerd eetpatroon belangrijk. Hoe zorg je voor variatie? Door verschillende kleuren op je bord te toveren. Als je zorgt voor een kleurrijk bord, eet je vanzelf verschillende vitamines, mineralen, vezels en andere, belangrijke voedingsstoffen.

Duik de tuin in
Tuinieren zorgt voor veel beweging: met onkruid wieden doe je behoorlijk wat squats. De heg snoeien is een aardige workout voor je bovenlichaam. En als je je buik- en bekkenbodemspieren aanspant terwijl je de tuin aanveegt, kweek je ook nog eens een stevigere romp.

Doe een powernap
Kun jij in de middag wel een oppepper gebruiken? Een powernap kan helpen! Een dutje van vijf minuten is soms al genoeg om je weer energieker te voelen.

Poets op één been je tanden
Een topoefening voor je balans én een goede krachtoefening omdat je behoorlijk wat spieren aanspant. In de ochtend op het ene been, ’s avonds op het andere. Probeer het eens!

Meer weten?
Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden en je weerstand te verbeteren. Ontdek wat bij jou past op: www.fitopjouwmanier.nl.