Onderzoek naar PFAS in moedermelk

0
351

REGIO – De stichting Tegengif is op zoek naar vrouwen die pas zijn bevallen en mee willen doen aan een onderzoek naar PFAS in de borstvoeding. Het gaat hierbij met name om deelneemsters in de omgeving van Papendrecht, Dordrecht en Sliedrecht. De stichting heeft als doelstelling onderzoek te doen naar giftige chemicaliën die via alledaagse producten in ons lichaam terechtkomen.

Stichting Tegengif vraagt vrouwen die pas zijn bevallen van hun eerste kindje om wat moedermelk af te staan voor onderzoek. Het gaat om twintig tot dertig milliliter, in de eerste drie maanden na de bevalling.

De borstvoeding gaat naar de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar men onderzoekt of er PFAS in de moedermelk aanwezig is. Aanmelden kan met een email naar Annelies den Boer via annelies@tegengif.nl.

PFAS komt voor in allerlei dagelijkse producten, zoals voedselverpakkingen, kleding en make-up. Door het onderzoeken van vrouwen in onze regio kan mogelijk worden nagegaan of de aanwezigheid van PFAS in borstvoeding verschilt met dat van vrouwen in andere regio’s. De aanwezigheid van bijvoorbeeld Chemours in Dordrecht speelt daarbij natuurlijk een rol.

Bron: AD De Dordtenaar