UPDATE Strong Girls tegen ongewenst gedrag

0
800

UPDATE: de geplande open dag gaat niet door in verband met de verscherpte coronaregels.

PAPENDRECHT – ‘Ik zag op televisie eens een top tien van zelfverdedigingssporten, waaronder het Israëlische Krav Maga. Dat bleek een uitstekende aanvulling bij mijn werk. Ik was zelfs zo enthousiast dat ik sinds 2011 lessen verzorg in Papendrecht. Eén van de onderdelen is Strong Girls, waarmee we meisjes en vrouwen effectief weerbaarder maken tegen ongewenst gedrag.’ Jeroen van Mierle licht toe hoe zijn activiteiten met Safety and Selfdefense nauw aansluiten bij de doelstellingen van Orange the World.

‘Als politieagent heb ik meerdere malen geweldsincidenten meegemaakt. Daarom begon ik in 2005 met Krav Maga. Op een gegeven moment werd ik door mijn trainer gevraagd instructeur bij hem te worden. En sinds 2011 verzorg ik met Safety and Selfdefense zelf trainingen voor volwassenen en kinderen. Ongeacht je conditie, vaardigheid, leeftijd en dergelijke is het voor iedereen aan te leren. Voor mijzelf is het een methode om me optimaal zeker te voelen.’

Geen Superman
‘Als je wordt aangevallen is het belangrijkste dat je weer veilig thuiskomt. Als je van de situatie weg kunt komen of afstand kunt houden, zijn dat de eerste en de beste opties. Daarbij is je mond je beste wapen. Maar mocht wegkomen of afstand houden niet lukken, dan heb je de vaardigheden om jezelf te verdedigen. Krav Maga komt er op neer dat je jouw belager in proportie uitschakelt, dus zonder over de grens van het strikt noodzakelijke te gaan. Daarbij moet je je wel blijven bedenken dat je niet onkwetsbaar bent; je bent geen Superman. Maar hoe vaker je traint, hoe vaardiger je wordt en hoe beter je kansen zijn. Eén van mijn leerlingen werd met een mes aangevallen, blokte de aanval en diende een stoot toe, waardoor de schade zeer beperkt bleef. Als instructeur doe je het daar voor.’

Strong Girls
‘Strong Girls bestaat uit tien trainingen van een uur met weerbaarheidsoefeningen en zelfverdedigingstechnieken. Het gaat om uitstralen dat er met jou niet te spotten valt, opkomen voor jezelf, je zelfverzekerder voelen doordat je weet waartoe je in staat bent,. Daardoor word je sterker en neemt je zelfvertrouwen toe. Helaas is het nog steeds nodig, maar we willen graag iets aanreiken om je te kunnen verdedigen. Dat doen we in een goede sfeer, waarbij hard en veilig trainen voorop staan. Iedereen is gelijk. Er is hier geen ruimte voor ego’s en stoer gedrag. Onze uitgangspunten zijn elkaar respecteren en helpen conditioneel, technisch en qua mentaliteit zo vaardig te worden dat je kunt uitdelen als dat echt noodzakelijk is.’

Safety and Selfdefense
Adres: Noordersingel 1
T: 06-16423364
E: info@safetyandselfdefense.nl