Peter de Liefde: Nova Zembla

0
790
Foto: RTV Papendrecht

In de Volkskant van vanochtend las ik een artikel getiteld: Schepen vast in ijs, sof voor Poetin met als onderkop “Achttien vrachtschepen liggen vast in de Noordelijke IJszee. De route via het noorden wordt steeds bevaarbaarder door de klimaatopwarming, maar het ijs kwam vroeger dan verwacht. Het is een tegenvaller voor de ambities van Rusland in dat gebied.”

Ik krijg hier meteen allerlei beelden bij van plaatjes uit mijn geschiedenisboekje van de Lagere School, van het eiland Nova Zembla waar in de 16e eeuw een aantal van de mannen van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz zijn gestorven van kou, honger of door agressieve ijsberen.

Rusland blijkt de noordelijke zeeroute te promoten als een kortere en goedkopere en minder vervuilende waterweg tussen Europa en Azië dan die via het Suezkanaal. Het land steekt teven miljarden in de aanleg van redding bases in havenstadjes die profiteren van oplopende temperaturen.

‘Het probleem is dat het ijs zich opstapelt’, zegt kapitein Victor Gil vanaf zijn schip. ‘De ijsschotsen buigen over elkaar heen, de stapels bereiken hoogtes van anderhalve meter. De situatie is extreem moeilijk!’

Ja, hallo meneer de kapitein, wat denk je dat Willem Barentsz toentertijd meemaakte? Denk je dat er toen een laagje ijs lag dat net zo vlak en dun is als de ijsbaan in Sotsji of Alma Ata?

Nou ja. ’t Is in elk geval wel zielig voor die goeie ouwe Poetin. Heeft ie jarenlang voor niks flink CO2 uit zitten stoten met zijn Russische stinkfabrieken. Eigenlijk voor niks die Wolga vol laten stromen met nucleair gif en voor Jan met de korte achternaam Siberië lopen te ontbossen. En voor Piet Snot zoveel nieuwe auto’s laten rijden. Dacht ie, nou, ik ga eens effen lekker die temperatuur op laten lopen met een paar graden zodat wij ook een keer een stukkie bevaarbaar water langs onze landsgrenzen hebben, doe je een keer je best, krijg je dit. Hij gaat vast denken dat Joe Biden die ijsschotsen zijn kant op heeft lopen duwen. Of Trump. Trump zou het meteen toegeven, die zou er goeie sier mee maken.

Nou ja. Dat we de natuur kunnen verpesten wisten we al en dat ie terug kan slaan ook. Zou ie zijn slachtoffers zorgvuldig blijven uitzoeken? Dat ie ineens denkt ach, weet je wat, ik spaar die kleine prachtige eilandjes in de Stille Zuidzee. Zou het? Denk het niet.