Nooit meer boetes bij de bieb

0
408

PAPENDRECHT – De Bibliotheek AanZet wordt boetevrij vanaf 2022. De Bibliotheek AanZet heeft al langere tijd de wens een boetevrije bibliotheek te worden en vanaf 1 januari is de Bibliotheek AanZet is het zover. De bibliotheek wordt hierdoor nog toegankelijker voor iedereen en er zijn geen boetes meer wanneer je te laat je boek inlevert.

Wie lid is van de Bibliotheek AanZet hoeft in het nieuwe jaar geen boete meer te betalen bij het te laat inleveren van een boek of andere geleende materialen. Boetes zijn voor veel leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd. Het wordt voor jongeren nog laagdrempeliger om lid te worden van de bieb. Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij – of hun ouders – boetes krijgen. In de praktijk bleek dat boetes een drempel vormden om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement wordt die zorg weggenomen. Verwacht wordt dat zo meer jeugd bereikt wordt en dat lenen én lezen bevorderd wordt.

“Steeds meer bibliotheken in Nederland lenen hun boeken boetevrij uit. Boetevrij betekent niet dat je de boeken die je bij ons leent zomaar mag houden. De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Om je te helpen herinneren, sturen we je een aantal mails. Wanneer je de boeken niet terugbrengt of verlengt, brengen we de vervangingskosten van het boek in rekening.

Tot slot verandert er meer in 2022: De tarieven voor bestaande en nieuwe leden zijn ook gewijzigd. We zien dat de nieuwe tarieven in lijn zijn met de tarieven van andere geheel boetevrije bibliotheken in het land. De tarieven van een boetevrije bibliotheek zijn wat hoger dan bij een bibliotheek met boetes. In 2022 kost het lidmaatschap voor 18 jaar en ouder 57 euro per jaar, je kunt ook per maand 5 euro betalen. Hiermee heb je toegang tot het complete aanbod. Als lid ontdek je altijd iets wat bij jou past. Van populaire romans en thrillers tot biografieën en kookboeken. Liever online lezen of luisteren, waar je maar wilt? Kies uit ruim 30.000 online e-books en luisterboeken. Van literatuur tot non-fictie. Of volg een van de 160 online cursussen.”

Bron: Bibliotheek AanZet