Speelgoedbank: ieder kind een cadeautje

0
748

DRECHTSTEDEN – Geen één kind in de Drechtsteden hoeft tijdens de feestdagen zonder een cadeau te zitten. Daar zorgt Bianca Pipping wel voor met haar speelgoedbank in Dordrecht. Met haar zes vaste vrijwilligers moet ze nog 60 pakketten vol speelgoed samenstellen vóór Pakjesavond. Maar voor Bianca geen stress, want het schenken van speelgoed geeft haar een goed gevoel. “Veel mensen denken van wel, maar spelen is niet voor elk kind vanzelfsprekend.”

Achter haar tweedehands speelgoedwinkel ‘Tante Pip’ is een ruimte vol met spelletjesdozen, kinderboeken, plastic dino’s en speelgoedautootjes. Bianca moet nog even wat spullen opzij zetten, want morgen komen er nog meer mensen helpen om speelgoedpakketten te maken. Met elkaar runnen ze de Speelgoedbank Drechtsteden.

En die pakketten maken ze voor kinderen uit minima-gezinnen of gezinnen die om andere redenen geen speelgoed kunnen aanschaffen. Dat is niet alleen voor de feestdagen, maar een kind kan ook een pakket krijgen voor zijn of haar verjaardag. “Vorig jaar juni zijn we begonnen met speelgoed inzamelen. En van juni tot aan nu hebben we voor bijna duizend gezinnen speelgoedpakketten gemaakt.”

Al het speelmateriaal wordt gedoneerd door particulieren en bedrijven. “Dat gaan we vervolgens allemaal sorteren, schoonmaken en heel maken. Het allerbeste geven we aan de doelgroep en de B-kwaliteit verkopen we in de winkel Tante Pip.”

“De mensen die in aanmerking komen voor een pakket kunnen worden aangemeld door intermediairs zoals huisartsen, buurtgezinnen of Humanitas. “Zij melden ze aan, want wij willen geen inkomens checken”, licht Pipping toe. In zo’n pakket zit speelgoed, spelletjes en knutselmateriaal. De ouders geven vooraf informatie door over het kind, zodat er een geschikt cadeau gemaakt kan worden. “We kunnen niet garanderen dat kinderen altijd krijgen wat ze leuk vinden, maar het is altijd van goede kwaliteit en voor de leeftijd geschikt.”

Iedereen kan speelgoed blijven doneren aan Speelgoedbank Drechtsteden. Het moet wel schoon, heel en compleet zijn. Je kunt het afleveren aan de Savornin Lohmanweg 27 in Crabbehof in Dordrecht.

Door: streekredactie omroepen Drechtsteden