Peter de Liefde: Adele

0
427
Foto: RTV Papendrecht

Het is al weer een paar weken geleden dat de nieuwe CD van Adele uitkwam. Ik heb er met opzet niet meteen een column aan gewijd, want ik moest eerst bekomen van de schrik. Niet dat ik die CD niet goed vind, hoor. Hij is niet erg verrassend maar de liedjes hebben zeker dezelfde kwaliteit als haar eerdere werk. Nee, ik ben geschrokken toen ik op YouTube een filmpje zag van één van de nummers.

Meisje wat heb je gedaan? We waren juist zo trots dat jij het succes wist te doseren. Dat je je niks aantrok van platenbazen of concertorganisatoren die wilden dat je elk jaar een nieuwe plaat maakte. Waardoor je slim voorkwam dat je geleefd werd en net als andere wereldsterren binnen no-time een burn-out had. En nu dit? Heb je je om laten praten door een manager of styliste? Zo ja, dan hebben die er echt niets van begrepen.

Adele die twintig kilo is afgevallen is als André Hazes met een lichaam als Arie Boomsma. Dat klopt niet! En het werkt niet. Van André Hazes hielden we omdat we konden zien dat ie te veel zoop en vrat en dat ie opgegroeid was in de Amsterdamse kroegen waar hij over zong. Zijn uiterlijk paste bij zijn liedjes. Het is ook als Dirk Kuit zonder rimpels. Ben ik ook erg van geschrokken. Klopt ook niet. Kuit stond voor een onverschrokken eenvoudige visserszoon uit Katwijk. Moet je nu zien. Probeert ie op Hans Klok te lijken? Arme Dirk, waarschijnlijk onder druk van zijn nieuwe vriendin zijn prachtige diepe doorleefde groeven glad laten strijken.

Beste styliste of personal manager van Adele of hoe dat in godsnaam tegenwoordig mag heten. De Adele die we willen zien is wel iets te dik. Opdat we geloven dat ze gisteren nog met twee vriendinnen samen onderuitgezakt op de bank zat om te roddelen en klagen over hun vriendjes die het uit hadden gemaakt of die ze nooit konden krijgen. En ondertussen een hele zak drop verorberde. Die ziet er uit als mijn buurmeisje, of naarmate ze ouder wordt, als mijn tante die met een te zware boodschappentas de trappen van haar portiekflat bestijgt omdat er geen lift is.

Geef mij maar de Adele die na het zingen van haar openingsnummer ‘Hometown Glory’ in de beroemdste grote concertzaal van Londen ongelovig de zaal rondkijkt en dan zegt in plat Engels “Royal Albert Fucking Hall!” Die Adele willen we zien. En anders maar niet.