Restafval gaat geld kosten

0
1579

PAPENDRECHT – De gemeenteraad heeft donderdag met drie stemmen tegen besloten om de manier van afval inzamelen te veranderen. Met ingang van uiterlijk 1 januari 2024 is het de bedoeling dat Papendrechters meer dan voorheen hun eigen afval gaan scheiden. Daarnaast zullen ze gaan betalen voor de hoeveelheid restafval die ze dan nog aanbieden.

Volgens de gemeente betekent dat niet dat inwoners meer geld kwijt zijn. De gemeente Papendrecht verwacht zelfs dat men 50 tot 70 euro per jaar kan besparen. Het basistarief van de afvalstoffenheffing gaat namelijk fors omlaag. Gemiddeld zorgt een Papendrechts huishouden voor 244 kilo restafval per jaar en dit moet terug naar 100 kilo. Elke kilo boven die 100 kost de gemeente, en uiteindelijk dus de inwoners, veel geld.

Minder restafval
Omdat er in Papendrecht in de afgelopen drie jaar ruim 100 kg per inwoner meer restafval produceerde, heeft de gemeente inmiddels al ongeveer 1 miljoen euro extra moeten betalen aan afvalverwerker HVC. Het is de bedoeling dat met de invoering van bronscheiding en diftar, zoals het systeem van betalen voor restafval heet, het aantal kilo’s restafval fors omlaag zal brengen.

Er zijn op dit moment al 79 ondergrondse containers, onder meer in de wijk Oostpolder, waar een succesvolle proef met bronscheiding is gehouden. Er worden straks nog eens 120 ondergrondse containers bijgeplaatst, allemaal op loopafstand van iedereen.

Voor GFT staan er nu 52 cocons. Hiervan worden er 78 bijgeplaatst. Deze cocons kunnen met hetzelfde pasje worden geopend als de ondergrondse containers voor het restafval. Het PBD-afval wordt ingezameld met een grote rolcontainer. Er zijn nu 10 inpandige containers en daar komen er 45 bij.

Dijkwoningen niet
De minicontainer die nu gebruikt wordt voor woningen in de laagbouw voor restafval, wordt straks de nieuwe minicontainer voor PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken). Hiervoor ontvangen bewoners een sticker die ze op de deksel kunnen plakken. De inzameling van PBD zakken komt te vervallen. Alle huishoudens, met uitzondering van 419 dijkwoningen, brengen hun restafval straks naar een ondergrondse container. Bewoners van dijkwoningen gaan straks betalen voor elke keer dat ze een grijze container aan de weg zetten.

Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde voor het voorstel. De VVD en André Stremler van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) waren tegen het plan.

Volgens Sophia de Keizer (VVD) waren er nog te veel vragen en oen eindjes. Zij vreesde voor overlast, stank en ongedierte.

Volgens de rest van de raad levert het plan een flinke besparing op en daarnaast winst voor het milieu. Peter Stremler (PAB): “Van het allerslechtste jongetje in de klas kunnen we nu de beste worden.” Daarmee doelde hij op de ranglijst van restafval waarop Papendrecht nu nog in de laagste regionen terug te vinden is.

De tarieven voor het nieuwe systeem moeten nog worden vastgesteld. Ook komt er een uitgebreide voorlichtingscampagne van de gemeente om de nieuwe manier van afval inzamelen in goede banen te leiden. Diverse partijen spraken wel hun vrees uit voor meer zwerfafval en het gevaar dat mensen restafval vermengen met bijvoorbeeld GFT.

Bron: Het Kontakt