Peter de Liefde: Zachte dwang

0
769
Foto: RTV Papendrecht

Ik ben groot voorstander van vaccinatie. Blijkbaar is er in Nederland op dit moment te weinig draagvlak voor een vaccinatieplicht en dat respecteer ik dan maar. Verplichten is ook erg on-Nederlands.

Hoe krijgen we de ontbrekende 15% dan toch aan de naald? De argumenten zijn zo’n beetje op. Zachte dwang? Plotseling bedacht ik dat alle ouders van kinderen in Nederland dit probleem in feite kennen. De jeugd is in ons land dermate geëmancipeerd dat ze zich tot weinig dingen laat dwingen. Een oude conference van Wim Sonneveld, getiteld Twintig, schiet me te binnen. Een marktkoopman vertelt over de in zijn ogen ongeschikte vriendjes waarmee zijn dochter vroeger thuiskwam. De ergste was een zekere Harry. Ik citeer “Hoe vind je Harry, Pa? En ik, link, ik begon hem te prijzen, man ik prees hem regelrecht het graf in. Weg was Harry.” Blijkbaar was de man wijs geworden door vergeefse pogingen dat soort jongens er uit te werken in het verleden en had ie een nieuwe tactiek bedacht die werkte. Zijn dochter dwingen om deze kwal van een jongen te laten vallen zou nooit effectief geweest. Dit wel.

Als we dit nu door trekken naar een persconferentie van Rutte en De Jonge dan zou de openingszin kunnen luiden: “Beste kijker, en ik richt mij nu een keer rechtstreeks tot de mensen die er bewust voor gekozen hebben om zich niet te laten vaccineren, ik heb goed nieuws voor jullie. Natuurlijk willen we geen vaccinatieplicht in dit land. Sterker, u, met de dappere keuze die u gemaakt hebt, u bent een held. En u verdient het om dezelfde rechten te hebben als de mensen die wel gevaccineerd zijn. Daarom heb ik wettelijk geregeld, speciaal voor u, dat u restaurants mag openen die alleen ongevaccineerde gasten ontvangen. Want natuurlijk wilt u ook een keer lekker uit eten. Er zijn vast moedige horecaondernemers die daar voor in zijn.

Ook heb ik afgesproken met de KNVB dat het u volledig vrij staat om een eigen Nederlandse voetbalcompetitie te beginnen voor ongevaccineerden. U mag daar aan deelnemen als speler maar u mag ook zo’n wedstrijd bezoeken in een stadion. Ja, u, met uw bewezen moed, verdient het gewoon om naar een goeie pot voetbal te gaan! Verder heb ik voor volgende week een afspraak staan met de ANKO (de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) en het CBL (Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel).”

Als ze het positief brengen, dan werkt het vast.