Peter de Liefde: Kerst 2021

0
472
Foto: RTV Papendrecht

-Ha, die Willem, zeg het eens.
Nou, ik komp me kerstbestelling doen om vrijdag op te hale.
-Prima, dan pak ik even m’n lijst erbij. Kom maar op.
Een kilo ossenhaas, in vier stukken, as da ken. Ik weet dat dat duur is maar weet je wat het is Kees, door die Corona geef ie sowieso veel minder pegels uit dus dan ken da wel lije.-Staat genoteerd Willem.
En weet je wat ’t ok is. Je koop verder toch geen kadoottjies meer met die lockdown. Ha’k altijd toch al een pleurishekel an, an die rommel. Dus nou zeg ik gewoon da’k on-line bestellen ok nie goed beheerst. Da’s nie waar hoor, maar die bijdehande jeugd van tegenwoordig die geloven dat meteen. Dus ’t is toch een goedkoop jaar. Snappie?
-Ja, natuurlijk, en anders nog?
800 gram eendenborst, 600 gram runderlappen, niet te vet en in stukkies as da ken, één fazant, anderhalve kilo Iberico varkensvlees, liefst in repies, een kilo konijn, en een wildtrio.
-Joh, Willem, krijg jij een weeshuis op visite?
Nee, maar ik smeer het een bietjie uit over alle dagen tot en met oud en nieuw. Kijk, normaal heb ik die hele fieteramilie in een keer op bezoek, alle twintig. Ok wel leuk maar dan sprekie eigenlijk niemand echt persoonlijk van de kinderen. Snappie? Dan is het allemaal zo vluchtig. Die mot TV kijke, en die wil sjoelen en dan wor ’t zo druk dat ’t allemaal een bietjie langs me heen gaat. Snappie? Dus nou he’k gezegd da’k met die Corona dus maar twee gasten per avond uitnodigt. Dan kom ik een keer te weten hoe of dat ’t echt met ze gaat. Snappie?
– Maar je mag toch nog steeds maximaal vier mensen uitnodigen?
Da weet ik wel maar dat is me al te veul. Dan ben ik meteen het vijfde wiel aan de wagen.
-Joh, Willem, weet jij die kerstsfeer dan al die dagen in stand te houden?
Kees, ’t is hetzelfde as met Moederdag. Dan zeggen we ok altijd, het hoor elke dag Moederdag te zijn. Da’s nou met kerst ok. Snappie?

Als Willem zijn lijstje in zijn zak stopt en zijn jas dichtknoopt is het even stil.

Hey, Kees, ik mot op eens denke an die beroemde uitspraak van Cruijff. Hoe ging die nou?
-Iets over een voordeel en een nadeel?
Ja, precies, die bedoel ik! Nou, hey, fijne dagen!