Dordtse musea en archief kijken terug op 2021

0
634

Foto: aangeleverd

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum sluit het jaar 2021 af met 56.000 bezoekers. Dat is ongeveer 55% van het aantal bezoekers dat het museum voor de coronapandemie ontving; en bijna 6.000 bezoekers meer dan in 2020.

Deze aantallen liggen in lijn der verwachting. Voor de Nederlandse musea werd 30 tot 60% verwacht van het museumbezoek dat er voor corona was. Met bijna 12.000 bezoekers trok Huis Van Gijn 44% van het aantal belangstellenden ten opzichte van voor de pandemie. Het Hof van Nederland had met 6.500 bezoekers ongeveer 36% van het publiek dat het voor corona ontving.

In totaal waren de musea en het Regionaal Archief Dordrecht dit jaar 5,5 maand gesloten door coronamaatregelen.

Cuyp als hoogtepunt
Hoogtepunt dit jaar was de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp, die opende op 3 oktober. Cuyp kon rekenen op veel bezoekers en publiciteit. De waardering was zeer positief, zowel van pers als bezoekers. Speciaal voor deze tentoonstelling verwierf het Dordrechts Museum het schilderij Whalley Bridge and Abbey, van de beroemde Engelse schilder J.M.W. Turner. Door de huidige lockdown is In het licht van Cuyp tijdelijk niet te zien. De tentoonstelling staat nog gepland tot en met 6 maart 2022. Ook de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed is dan nog te bezichtigen.

I love Dordt
Ook de unieke tentoonstelling I love Dordt, gemaakt door Dordtenaren, oogstte veel lof van bezoekers. Ruim 400 bijzondere persoonlijke voorwerpen waren te zien, allemaal met een mooi, leuk, of ontroerend verhaal. Bezoekers haalden herinneringen op en werden geraakt door de verhalen.

Andere verhalen vertellen met eigen collectie
In 2021 was er ook meer aandacht voor het eigen bezit. ‘In de zalen met onze eigen collectie wisselen we nu vaker de schilderijen, zodat er meer afwisseling is. Ook vertellen we andere verhalen. Hiermee spreken we een breder en een meer divers publiek aan’, aldus museumdirecteur Peter Schoon.

Online museum
Tijdens de sluitingsperiodes werden online tentoonstellingen en verschillende online activiteiten aangeboden onder de noemer Thuismuseum. Deze Thuismuseum activiteiten werden goed bezocht, net als de website en beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht. Ook in 2022 worden er weer activiteiten via het Thuismuseum aangeboden.