Protest tegen PFOA grond bij Chemours gaat ook in 2022 door

0
523

Foto: aangeleverd

REGIO – De actiegroep die al enkele jaren wekelijks een aantal emmers met PFAS vervuilde grond terugstort voor de poort van Chemours, zet zijn protest ook in 2022 door. Op Nieuwjaarsdag werden de eerste emmers grond weer teruggestort voor de poorten van Chemours onder het motto “een gezond 2022 zonder PFAS”.

Niet alleen vanuit Sliedrecht kwamen er meerdere mensen, ook uit Papendrecht waren er mensen aanwezig om hun bezorgdheid en ongenoegen te uiten over de nog steeds doorgaande PFOA uitstoot.

Onder de deelnemers bevonden zich opnieuw vertegenwoordigers van PRO Sliedrecht, D’66 en Onafhankelijk Papendrecht. De “basisgroep” was ook aanwezig, bestaande uit Kees van der Hel, Ton Schipper, Karel Thieme en Joop Keesmaat.

Inmiddels heeft deze groep uitgebreid contact gehad met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid OVV, die de kankerverwekkende uitstoot van Chemours mee neemt in zijn grootschalige onderzoek naar de jarenlange uitstoot van zgn. zeer zorgwekkende stoffen door Tata Steel in IJmuiden. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de loop van dit jaar verwacht.

Onlangs werd bekend dat Chemours nog tot 2030 de tijd wil hebben om de verdere uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (niet alleen PFAS, maar ook o.a. TFE, Ether en HFP) te reduceren. Net als voor de actiegroep is dat ook voor de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden niet aanvaardbaar.

Door het wekelijkse protest wil de actiegroep deze gezondheidsbedreigende situatie aan de kaak blijven stellen.