Goede voornemens volhouden zonder de sportschool

0
715

REGIO – Een goed voornemen kan zijn om in het nieuwe jaar te sporten en daardoor af te vallen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om wekelijks 150 minuten matig of zwaar intensief te bewegen. Dit is ongeveer een klein half uur per dag.

Naast sporten is voeding heel belangrijk om succesvol af te vallen. Men moet daarvoor zorgen dat men minder energie binnenkrijgt dan men verbrandt. Door een calorietekort te creëren, gaat het lichaam over op het verbranden van vet. Met sporten verbrandt men veel extra calorieën, maar tegelijkertijd is het nodig op op de voeding te letten. Er bestaat immers een kans dat men de calorieën er weer aan eet.  Verder moet men goed opletten dat iedere dag alle benodigde voedingsstoffen binnen worden gekregen. Doet men dit niet, dan is de kans groot dat men zich slap en lusteloos gaat voelen.

Tip 1: Stel een doel
Stel een einddoel en bepaal hoeveel kilo eraf mag om op een gezonde manier af te vallen. Maak het realistisch en hak het eventueel in stukjes. Bijvoorbeeld een doel halen in de maand of per week.

Tip 2: Zorg voor een goede ruimte en benodigdheden
Men heeft geen dure fitness apparaten nodig om te sporten. Voldoende bewegingsruimte en het eigen lichaamsgewicht is al voldoende.

Tip 3: Zorg voor een beloning
Zorg voor een beloning na het sporten, dit kan een gezonde lunch zijn of een kledingstuk of een leuke film.
Dit zorgt voor extra motivatie.

Tip 4: Sport op vaste momenten in de week
Wanneer men op ongeveer dezelfde tijd sport, is dit op de langere termijn gemakkelijker vol te houden. Zet de sportsessies desnoods in de agenda!

Tip 5: Sport samen
Door samen met partner, familielid of een vriendin te sporten houdt men het sporten en afvallen vaak beter vol. Dit motiveert elkaar en men heeft plezier tijdens het sporten.