Interview wijkagent Oostpolder Dennis Guldemond

0
588

PAPENDRECHT – De Papendrechtse politie heeft een interview gepubliceerd met de wijkagent van Oostpolder, Denis Guldemond. Wij publiceren dit interview hier in zijn geheel.

Wie ben je?
-Ik ben Denis Guldemond.

Welke wijk hoort bij jou?
-Mijn wijk is de Oostpolder. Alles aan de linkerzijde van de N3, gezien als je richting Dordrecht rijdt.

Wat is je leeftijd?
-Ik ben bijna 58 jaar.

Sinds wanneer werk je bij de politie?
-Ik werk sinds 1999 bij de politie.

Waarom ben je hulpverlener geworden?
-Hulp verlenen en er zijn voor mensen zit in mijn bloed, daarnaast ben ik ook erg nieuwsgierig.
Ik vind het fijn als ik iets voor mensen heb kunnen betekenen.

Wanneer ga jij na een dag werken tevreden naar huis?
-Ik ben tevreden als ik de dingen heb kunnen doen die ik mij voorgenomen had. Het geeft ook een tevreden gevoel als ik iets heb kunnen betekenen voor mensen. Soms is dat niet zo en is de waarheid hard. Moeilijk voor derden om te accepteren.

Welk incident is je het meest bijgebleven?
-Dat is niet één inciden,t maar zijn er meerdere. Ik ben verkeersongeval specialist geweest en behandelde de meest zware verkeersongevallen. In mijn tijd als wijkagent is het incident in de Cremerstraat wel het meest heftige. Daar was ik samen met een collega als wijkagent meerdere keren mee bezig geweest.

Hoe kom je weer tot rust na een werkdag?
-Ik kom tot rust om lekker even niet na te hoeven denken en domweg even te Netflixen. Daarnaast gooi ik graag ik een pijltje darts.

Wat is in je werk veranderd ten opzichte van toen je begon?
-Ik zie een verharding en individualisering in de maatschappij. Het is meer van het ikke. De verdraagzaamheid is erg afgenomen en ik zie meer meelopers die er kennelijk genoegen in scheppen om een verstoring van openbare orde te bewerkstelligen. Men toont vaak geen respect meer voor andere mensen.

Voor welke verandering in jouw vakgebied vrees je?
-Ik vrees voor een verdere verharding van de leefgemeenschap.

Wat zou je meteen veranderen als je één dag minister was?
-Ik denk dat ik de strafmaat in Nederland ga aanpakken. Het moet zo zijn dat niemand in de verleiding komt, door de lichte straffen, om ook maar iets fout te doen. Ik doel daar mee op het geweld tegen mijn collega’s. Ik zie dat toenemen en steeds zwaarder worden. Wat agenten doen wordt zwaar gewogen en de aangehouden relschoppers komen met een lichte taakstraf er mee weg. Dat is de omgekeerde wereld. Ik vind dat personen die opzettelijk rellen in het publiek domein, alles vernielen en met explosieven(cobra’s) naar de politie gooien, ernstig zwaar gestraft moeten worden.
Zij tasten de veiligheid van iedereen aan.

Met welke hulpverlener zou je weleens een dag willen ruilen?
-Ik zou wel eens een dag met de brandweer mee willen, maar eigenlijk wil ik niet ruilen.

Bron: politie Papendrecht