Spoedanalyses Gemiva dragen bij aan rust in roosters

0
368

Foto: aangeleverd
ZUID-HOLLAND – Zeker 283 diensten waarvoor de Gemiva-SVG Groep in de afgelopen maand geen vervanging hoefde te zoeken; dat is tot nu toe het resultaat van de mogelijkheid die Gemiva heeft om zelf spoedanalyses te doen op coronatesten.

Het testteam van deze Zuid-Hollandse gehandicaptenzorgorganisatie kan sinds 10 december een deel van de afgenomen PCR-tests zelf analyseren. Medewerkers met corona gerelateerde klachten weten daardoor binnen drie uur na de test of ze corona hebben. Gemiva zet deze mogelijkheid alleen in voor zorgmedewerkers die binnen 24 uur moeten werken.

Nut bewezen
Van de 311 medewerkers voor wie in de afgelopen maand zo’n spoedanalyse gedaan werd, bleken er 28 besmet met het virus. Zij moesten thuis blijven. De andere 283 medewerkers konden wél aan het werk. “Dat betekent dus ook dat 283 andere collega’s op hun vrije dag thuis konden blijven en niet werden opgetrommeld om een collega te vervangen die op een testuitslag wacht. Dat is waardevol in deze tijd die toch al veel van medewerkers vraagt”, vertelt een tevreden Sam Domna, als locatiemanager medeverantwoordelijk voor de eigen teststraat van Gemiva. “Dat we die analyses zelf kunnen doen, heeft zijn nut wat ons betreft dus al bewezen. We hebben sneller een uitslag dan wanneer wij de test opsturen naar Streeklab Haarlem, het laboratorium waarmee we samenwerken. Of dan wanneer een collega gaat testen met voorrang bij de GGD. We zijn dan ook erg blij dat we het analyseapparaat in bruikleen kregen van Streeklab Haarlem.”

Enorme inzet
Medewerkers van de Gemiva-testlocatie volgden een training voordat ze PCR-testen mochten analyseren met de ID NOW, zoals het analyseapparaat heet. Sam: “Ik zie op zulke momenten een enorme inzet van collega’s die het er ‘even’ bij doen. Je stelt een vraag, mensen snappen de urgentie, laten zich scholen en gaan aan de slag. Er waren collega’s die eigenlijk met Kerst vrij waren, maar toch een paar uur kwamen werken om de analyses te doen. Normaal gesproken ben ik behoorlijk nuchter, maar van die inzet en betrokkenheid kan ik helemaal lyrisch worden.”

Omdat Gemiva maar één analyseapparaat heeft, is de hoeveelheid spoedanalyses die de Gemiva-medewerkers kunnen doen beperkt. “We gebruiken hem alleen voor medewerkers die binnen 24 uur moeten werken. De tests van de andere collega’s die we testen sturen we naar het laboratorium.”

Verantwoordelijk
Het percentage positief geteste medewerkers ligt bij de Gemiva-teststraat lager dan het percentage dat in de algemene GGD-teststraat positief test. Sam Domna: “Dat komt onder andere doordat zorgmedewerkers bij milde klachten een PCR-test moeten doen, terwijl andere Nederlanders dan ook met een zelftest mogen checken of ze corona hebben. We zijn blij dat onze medewerkers voorzichtig zijn en ook bij geringe klachten een test laten doen. Je hoort het collega’s ook zeggen: ‘Als ik daar niet serieus mee om ga, loop ik het risico dat ik cliënten en collega’s besmet’. Mensen nemen hierin hun verantwoordelijkheid.”

Gemiva-testlocatie
De testlocatie van de Gemiva-SVG Groep is 7 ochtenden per week geopend voor Gemiva-medewerkers met corona gerelateerde klachten. Zij kunnen er zonder afspraak terecht. De faciliteit is alleen bestemd voor medewerkers die met cliënten werken. De testlocatie bevindt zich in Zoeterwoude.

De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 5000 mensen. Zij hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of begeleiding nodig. De zorgorganisatie is actief in ruim zestig gemeenten in Zuid-Holland. Bij Gemiva werken rond de 3400 betaalde medewerkers en 1500 vrijwilligers.