De Willem wil weer theater zijn

0
714

PAPENDRECHT – Theater De Willem heeft een verklaring uitgegeven waarin men zegt het nu even zat te zijn. Volgens het bericht neemt de regering de cultuursector niet serieus. “Draai maar een film als je niet naar een ‘zaaltje’ kunt. Je mag wel naar IKEA (wat wij zelf ook graag doen), maar je mag niet naar het theater (wat we liever doen). En over een week, nee, dán zijn we als eerste aan de beurt. Maar wedden dat dat weer gebeurt op een manier die laat zien dat onze leiders niet snappen hoe theater werkt: tot 17.00 uur, zonder horeca of met maximaal 50 mensen in de zaal. Kansloos,” aldus de verklaring.

Klungelen
Uit de verklaring wordt duidelijk dat men in De Willem de voortdurend veranderende regels helemaal zat is. “Sinds bijna twee jaar hebben de medewerkers van Theater De Willem – net als iedereen – af en aan te maken gehad met de coronapandemie. Hoe dat uitpakte, heb je mee kunnen maken: we waren vaker dicht dan open. Als we niet open waren, gingen we los op Facebook en Instagram met filmpjes, foto’s en nieuwtjes. En als we wel open konden, liepen we te klungelen met de regels die op dat moment golden: wel mondkapje, geen mondkapje, anderhalve meter, 30 mensen, 50 mensen, QR-check, wel horeca, geen horeca, horeca buiten. De regering vraagt, wij draaien. En met liefde. Want dat is onze missie: The show must go on.”

Lekker gek
“We hebben dus geen zin meer in ludiek of lekker gek,” zo vervolgt men. “We gaan – met alle respect voor de organisatoren – geen kappers op het podium zetten, want daarmee neem je zowel kappers als theatermakers niet serieus. We gaan ook geen andere grappig bedoelde acties meer doen. Want het is niet grappig meer. En we zijn even niet ‘mooier dan ooit’. Want het is niet mooi meer.”

“Cultuur levert een essentiële rol in de maatschappij,” stelt de verklaring. “Voor het welzijn van de mensen, voor de economie, voor het debat en voor de sociale cohesie. In een wereld waar eenzaamheid, verwarring en gemis ons ontregelen, kan theater verbinding, verstrooiing, troost en schoonheid bieden. En we staan al twee jaar stil, omdat onze regering cultuur elke keer weer als sluitstuk ziet.”

“Natuurlijk is onderwijs van groter belang, natuurlijk gaat de zorg voor,” vindt men bij De Willem. “En met ruim 40.000 besmettingen op een dag kun je niet zeggen dat het goed gaat met de pandemie (overigens terwijl de theaters dicht waren, he?). Dus laat je vaccineren of boosten, draag je mondkapje en houdt afstand.”

Serieus bedrijf
Volgens het theater heeft de cultuursector keer op keer bewezen veilig te kunnen werken, ook met maximale bezetting. “Dat willen we. Volwaardig open, als het serieuze bedrijf dat we zijn. En als dat mag, worden we weer grappig, en mooier dan ooit.”