Interview wijkagent Centrum Miriam van der Walle

0
386

Foto: politie Papendrecht
PAPENDRECHT – De Papendrechtse politie heeft een interview gepubliceerd met de wijkagent van Wilgendonk, Bertine van Kooten. Wij publiceren dit interview hier in zijn geheel.

Wie ben je?
-Ik ben Miriam van der Walle

Welke wijk hoort bij jou?
-Ik ben werkzaam als wijkagent van het centrum van Papendrecht

Wat is je leeftijd?
-Ik ben 45 jaar

Sinds wanneer werk je bij de politie?
-Ik ben in 1997 begonnen op de politie school en ben daarna gaan werken als agent in de regio Limburg-Noord, in de plaats Venlo. In het jaar 2000 ben ik in de regio Zuid-Holland-Zuid komen werken, alwaar ik diverse functies heb vervuld. De afgelopen 13 jaar ben ik werkzaam als wijkagent in Papendrecht.

Waarom ben je hulpverlener geworden?
-Ik was al hulpverlener voordat ik bij de politie ging werken, ik werkte in de zorg. Ik heb dus een zorg hart en hulpverlening en voor mensen iets kunnen betekenen past goed bij mij.

Wanneer ga jij na een dag werken tevreden naar huis?
-Elke dag dat ik kom werken verloopt anders, dit is geen baan waarbij je een hoop kunt plannen. Ik probeer altijd met een goed gevoel mijn werkdag af te sluiten. Het gevoel dat je weer iemand hebt kunnen helpen door hem of haar te laten delen in jouw ervaring, kennis, tijd, energie of aandacht, maakt dat ik met een tevreden gevoel naar huis ga.

Welk incident is je het meeste bij gebleven?
-Een dodelijk verkeersongeval in de polder dat al jaren geleden is gebeurd. Dit heeft een grote impact op mij gehad, vanwege de ernst van het ongeval, maar ook het leed van de nabestaanden was een heftige ervaring voor mij.

Hoe kom je weer tot rust na een werkdag?
-Zodra ik de deur van het politie bureau dicht trek achter mij, probeer ik het werk achter mij te laten. Ik vind het thuis heerlijk om bij mijn gezin te zijn en hou van een flinke wandeling en van een boek lezen.

Wat is in je werk veranderd ten opzichte van toen je begon?
-Ik merk dat de samenleving steeds harder wordt en dat het respect naar de politie toe steeds verder afneemt. Mijn vader werkte vroeger ook bij de politie en als je hem verhalen hoort vertellen over de tijd van vroeger, dan was er veel respect en ontzag. Ik ben gewend van huis uit om respectvol om te gaan met mensen, maar zie om mij heen dat de maatschappij hierin verandert en dat vind ik jammer.

Voor welke verandering in jou vakgebied vrees je?
-Steeds meer dingen gaan digitaal waardoor er veel minder persoonlijk contact is en daardoor vrees ik dat veel dingen steeds onpersoonlijker worden. Ik ben een mensen mens, dus heb het liefst persoonlijk contact in plaats van alles te doen via de telefoon of MS teams.

Wat zou je meteen veranderen als je 1 dag minister was?
-Als eerste wil ik zeggen dat ik niet in zijn schoenen zou willen staan, ook niet voor 1 dag. Ik zou wel graag willen dat de samenleving wat meer empathie naar elkaar mag tonen.

Met welke hulpverlener zou je wel eens een dag willen ruilen?
-Nou daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is ambulance verpleegkundige of verpleegkundige op de spoed eisende hulp in het ziekenhuis. Als ik niet bij de politie had gezeten, had ik deze baan graag willen hebben.

Bron: politie Papendrecht