Geluidschermen en verticaal groengebied A16 en N3

0
335

DORDRECHT – Na 2 maanden van voorbereidingen heeft bouwbedrijf Heijmans op 11 januari de eerste paal aangebracht voor de nieuwe geluidschermen aan de A16 en de N3. Bijzondere geluidschermen, want ze zorgen er niet alleen voor dat de bewoners van nieuwe woonwijk Amstelwijck, Dordtse Hout en Wielwijk in alle rust in de tuin kunnen zitten, de schermen dragen ook bij aan vergroening van de stad. Het scherm is zo ontworpen dat het past bij de groene inrichting van de nieuwe woonwijk Amstelwijck. De geluidsschermen zijn ontworpen door JAM Architecten.

Wethouder Maarten Burggraaf: “Amstelwijck wordt een groene woonwijk. Nieuwbouw met behoud van de vele volwassen bomen en ander mooi groen in het gebied. En het wordt een prettig rustige wijk waar je vogels kan horen fluiten, dankzij de nieuwe geluidsschermen. Dankzij een vernieuwend ontwerp dat samen met een ecoloog en geluidsexpert tot stand is gekomen, zullen ook de geluidsschermen nieuwe groenkwaliteit toevoegen aan de stad.”

Groen schermen voor een groene wijk
Rust, ruimte en groen is het kenmerk van de nieuwe woonwijk Amstelwijck.
40% van de totale oppervlakte bestaat straks uit groen en water. Dat geeft niet alleen veel ruimte om te sporten, spelen en recreëren, maar zorgt ook dat de wijk klimaatadaptief is – bestand tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering.

Een ‘gewoon’ geluidscherm past niet in zo’n groene omgeving. Daarom is gekozen voor een ontwerp met begroeiing door planten aan beide zijden. Zo gaan de schermen op in de omgeving. Ze dragen bij aan de waterhuishouding en bieden een onderkomen aan dieren, zoals insecten, maar ook vleermuizen. Over de volledige lengte van de geluidschermen – 2,5 kilometer – komen vleermuiskasten te hangen.

Van aanplant tot stevige plant
De planten van het scherm doen het goed als ze in de juiste grond staan en voldoende licht en water krijgen. Hier is bij het ontwerp van de schermen goed over nagedacht.

Bij het plaatsen van de planten wordt de grond gebruikt uit de directie omgeving. Hierdoor raken de voedingsstoffen niet uit balans en groeit de nieuwe aanplant sneller uit tot stevige planten. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en via de binnenkant van de schermen stroomt het naar de wortels van de planten.

Bij droog weer slaat het irrigatiesysteem aan. Dit is een druppelsysteem dat in de schermen wordt gemaakt. Hierdoor krijgen de planten het hele jaar door voldoende water.

De planning is dat de geluidsschermen in de zomer van 2022 af zijn.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: gemeente Dordrecht