Albert Schweitzer ziekenhuis gaat terug naar normaal

0
689
Foto: Jordy Nijenhuis

Foto: Jordy Nijenhuis
REGIO – Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat vanaf maandag terug naar een normale situatie met de focus op reguliere zorg. Het aantal opgenomen coronapatiënten is zodanig laag dat het ziekenhuis weer ‘zo gewoon mogelijk’ wordt.

Er liggen op dit moment 16 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 5 op de IC. Daarnaast worden 14 mensen thuis behandeld na een coronabesmetting. Het aantal opnames daalt, en dat is opmerkelijk omdat de omikronvariant besmettelijker is dan zijn voorgangers. Het teruggaan naar de normale situatie is dus niet zonder risico, maar het is op dit moment zowel lokaal als landelijk zo overzichtelijk dat het ziekenhuis het wel aandurft.

Ook het zogeheten commandoteam, vergelijkbaar met het landelijke Outbreak Management Team, stopt na bijna twee jaar met zijn adviserende rol binnen het ziekenhuis. De energie wordt vanaf nu weer gericht op de reguliere zorg. Dat betekent dat er niet alleen spoedeisende operaties worden gedaan, maar ook geplande ingrepen. Het ziekenhuis moet daarin nog een flinke inhaalslag maken, zo’n 750 operaties zijn de afgelopen tijd op de wachtlijst beland.

Dat wordt nog een lastige opgave, want zowel veel patiënten als medewerkers zitten ziek thuis met een coronabesmetting, waardoor operaties soms niet meteen kunnen plaatsvinden. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames dus gestaag daalt, gooit de stijging in het aantal besmettingen vooralsnog wel wat roet in het eten.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht