GGD start met prikken kinderen

0
542

REGIO – Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf woensdag op verschillende locaties in onze regio gevaccineerd worden tegen het coronavirus. De GGD start met prikken van kinderen in onder meer Rotterdam, Dordrecht, Gorinchem en Puttershoek.

Tot nu toe zijn in het Zuid-Holland Zuid ruim 1500 afspraken gemaakt voor de locaties Dordrecht, Gorinchem en Puttershoek. “Daar wonen ongeveer 35 duizend kinderen dus we hebben ze nog lang niet allemaal”, zegt arts infectiebestrijding van de GGD Zuid-Holland Zuid, Ellen Verspui. De arts snapt de twijfel bij ouders: “Vorige week heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht waarin staat dat kinderen die al corona hebben gehad, niet gevaccineerd hoeven worden. Meer dan de helft van de kinderen uit die groep heeft al corona gehad.”

De belangrijkste reden waarom de vaccinatie aangeboden wordt, is volgens Verspui om een ernstige infectie te voorkomen of een ernstige complicatie na een infectie. “Dat risico is weg bij kinderen die al corona gehad hebben.” Daarnaast worden mensen minder ziek van de omikronvariant.

“Maar er worden wel kinderen met het coronavirus opgenomen, daarom blijft dit advies zeker staan”, zegt Verspui. Veel ouders twijfelen, weet ook de GGD-arts. “Er zijn ook kinderen die bijwerkingen krijgen. Bij de meesten is dat mild: beetje spierpijn, misschien wat hoofdpijn.”

Slingers en ballonnen
De priklocaties zijn aangepast aan jonge kinderen. In de ruimten hangen slingers en ballonnen en de medewerkers dragen vrolijke mondkapjes. Na de vaccinatie krijgen de kinderen een diploma. Kinderen die heel erg bang zijn, worden uit de groep gehaald zodat geen verdere onrust ontstaat.

De kinderen krijgen een kinderdosis met het Pfizervaccin. Vanuit de overheid geldt geen dringend prikadvies. Bij de 12- tot 18-jarigen is er een lagere vaccinatiegraad dan bij volwassenen. De verwachting is dat dit bij de 5- tot 12-jarigen ook het geval zal zijn. Ouders die vragen hebben over het wel of niet vaccineren van hun kind, kunnen bellen met het informatienummer 0800-1351.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.