Peter de Liefde: Luisteren

0
658
Foto: RTV Papendrecht

In de jaren zeventig zag je vaak een poster van Amnesty International met de tekst : “Als niemand luistert naar niemand vallen er doden in plaats van woorden.” Het is een tekst van de Tsjechische schrijfster Jana Beranová, die op jonge leeftijd naar Nederland vluchtte en ik moest er even aan denken toen ik las over het conflict in Oekraïne.

Wordt er sinds die tijd meer geluisterd? Nou, nee, er wordt vooral meer geroepen, is mijn eerste gedachte. John de Mol, vergeef me de gedachtesprong, probeerde te luisteren, maar ik schrik van zijn naïviteit als ie zegt dat zijn zwager geen machtspositie had binnen het team van The Voice. Als ie dat echt denkt heeft ie heel lang niet met gewone mensen gepraat, laat staan naar hen geluisterd.

Luistert ons kabinet naar het volk? Op het moment dat het gerucht gaat dat de theaters tot 20:00 open mogen blijven krijg je ook van de regering het idee dat ze volledig buiten de werkelijkheid staan maar als ze zichzelf een dag later blijkbaar corrigeren en het verschuiven naar tien uur, zijn er blijkbaar toch wat geluiden opgevangen. Is er blijkbaar geluisterd.

Dan de kwestie Soumaya Sahla, ex-lid van de zogenaamde Hofstadgroep. Iemand die veroordeeld was tot drie jaar gevangenisstraf voor terroristische activiteiten ontwikkelt zich in een heel andere richting, wordt door Frits Bolkestein in de armen gesloten en fungeert al vijf jaar als een soort van discussieleider binnen de VVD als het gaat om terrorisme en radicalisering. Dat is toch eigenlijk wel heel bijzonder. Iemand heeft hier bewezen heel goed te kunnen luisteren. Vervolgens gaat Geert Wilders volledig uit zijn dak. Misschien had ook hij ie eerst moeten luisteren naar mevrouw Sahla, maar als je naar hem luistert is de boosheid vanuit zijn positie ook wel weer begrijpelijk. Rutte luistert niet naar hem maar gelukkig geeft fractievoorzitter Sophie Hermans inmiddels wel toe dat ze met de kwestie in haar maag zit. Die luistert dus weer wel.

Terug naar de Oekraïne. Ook ik ben geneigd om Poetin te zien als een agressieve dictator die met z’n tengels af moet blijven van andere landen, maar het Russische volk schijnt daar toch anders over te denken en dat lijkt veel te maken te hebben met de geschiedenis van het land waarvan het volk de laatste eeuwen erg grote offers heeft moeten brengen. Misschien toch eerst luisteren naar die mensen daar? Soms leidt dat tot verrassende openingen.

Reacties naar: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl